Kategorija: Dešavanja

Poseta predsednici skupštine opštine Novi Pazar

Predsednica Skupštine Grada Novog Pazara Anela Šemsović sastala se danas sa predstavnicima Narodne biblioteke "Dositej Obradović". Ovo je prva zvanična poseta delegacije Narodne biblioteke novoizabranoj predsednici lokalnog parlamenta. Tom prilikom uručene su poklon knjige idavačke delatnosti Narodne biblioteke kao i  članske karte svim odbornicima Skupštine grada Novog Pazara za srećan početak rada.

Kategorija: Dešavanja

Poseta prvaka OŠ "Dositej Obradović"

Sa velikim ushićenjem i velikim brojem pitanja i nedoumica danas su nam bili gosti prvaci O.Š. "Dositej Obradović", koji su došli sa svojom učiteljicom Suzanom Karišik i postali novi članovi Gradske biblioteke. Mi znamo da je prvi dolazak u biblioteku nezaboravan dan pun iščekivanja pa smo naše drage prvake dočekali uz igru i crtanje. 

Kategorija: Dešavanja

Otvorena rekonstruisana biblioteka u Novom Pazaru

Prigodnom svečanošću otvorena je rekonstruisana gradska biblioteka „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru.  Na tim poslovima se radilo pola godine. Prisutni nisu krili zadovoljstvo, posebno ne direktor Elijas Rebronja.

 

„Svakako da je ovo najlepša zgrada, ne samo u Novom Pazaru, ne samo u Srbiji, siguran sam, i na Balkanu. Postoji više različitih biblioteka koje su tehnički modernije, bolje opremljene, ali siguran sam da ovako prelepa zgrada ne postoji nigde“, kazao je Rebronja.

 

Gradonačelnik Nihat Biševac podsetio je da  je Novi Pazar jedan od gradova sa najviše ulaganja u kulturu. Taj trend će biti nastavljen, obećao je on.

 

„Ova zgrada je oblepljena punom ciglom, zamenjena je stolarija, krov… Ali, to nije jedino što je urađeno za kulturu u Novom Pazaru.  Mi se držimo one izreke da kultura nije trošak.  Time se vodimo. Grad je iz budžeta izdvojio najviše sredstava za kulturu. To je nedavno potvrdio i ministar kulture“, kazao je Biševac podsećajući da se ne ulaže samo u infrastrukturu, već i u istraživanja i manifestacije.

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojilo je oko 300 hiljada evra za rekonstrukciju ove zgrade. Ministar Rasim Ljajić ocenio je da Novi Pazar postaje regionalni kulturni centar i da svoje kapacitete unapređuje kako bi bio još zanimljiviji turistima.

 

„U ovako velelepnom ambijentu imali smo, bukvalno, ruglo u građevinskom smislu, koje se ni u šta nije uklapalo. Naša je namera da od ovog parka napravimo jedan muzej na otvorenom, gde će se na najbolji  način videti tradicija, a s druge strane bedema i ono moderno. l nigde taj spoj nije uočljiv kao na ovom mestu“, kazao je ministar Ljajić, podsećajući da je njegovo ministarstvo u različite projekte u Novom Pazaru uložilo preko milion i sedamsto hiljada evra.

 

Pored biblioteke nedavno su u oblasti kulture rekonstruisane i zgrade Kulturnog centra i Muzeja „Ras“.

 

 

Kategorija: Dešavanja

Poseta prvaka OŠ "Avdo Međedović"

Aktivnostima dece predškolskog i školskog uzrasta, i kulturno zabavnim programom u ponedeljak je u Novom Pazaru počela Dečija nedelja, koju organizuje Gradska organizacija “Prijatelji dece“. Tim aktivnostima  danas se pridružila Gradska biblioteka čiji su i danas bili gosti  učenici OŠ "Avdo Medjedović".