Dan otvorenih vrata o Evropskoj uniji

U utorak, 9. maja 2017. godine  Narodna Biblioteka "Dositej Obradović" organizovala je "Dan otvorenih vrata o Evropskoj uniji" u okviru obeležavanja Dana Evrope.

Tim povodom u holu Biblioteke napravljena je izložba sa sažetim informacija o EU i institucijama EU, a  tu su bile i publikacije vezane za Evropsku uniju i promo materijal tako da su u toku celog dana sugrađani mogli da pogledaju izložbu, prelistaju publikacije i saznaju nešto više o Evropskoj uniji i dobiju promotivni materijal i poklone. Izložbu je organizovano posetila i grupa matruranata iz Ekonomsko trgovinske škole kojima se obratio gospodin Remzo Destović, ambasador Erazmus + programa, i dao im nešto više informacija o samom programu. 

Ovaj datum je veoma važan za istoriju Evropske unije jer predstavlja začetak ideje o stvaranju jedinstvene zajednice evropskih zemalja. Na taj dan, pre 67 godina, predstavljena je "Šumanova deklaracija, dokument koji se smatra prvim korakom ka stvaranju Evropske unije.

Biblioteka "Dositej Obradović" pripada EUTEKA mreži koja broji 48 biblioteka u Srbiji u kojima se građani mogu dodatno informisati o Evropskoj uniji.