PROMOCIJA ZBIRKE POEZIJE HAJRA IKIĆA „ZAVIČAJNA SURLA NA NEBESKOM EKRANU“

„Zavičajna surla na nebeskom ekranu“ naziv je nove zbirke pjesama Hajra Ikića, koja je promovisana 12. maja 2017. godine u NB „Dositej Obradović“.

 O knjizi i stvaralaštvu autora govorili su prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Redžep Škrijelj i književnik Nedžib Vučelj.

Riječ je o knjizi poezije za najmlađe koja je utemeljena u pedagoškom iskustvu autora tokom njegovog rada  kao učitelja, a koja izražava ljubav prema zavičaju i djetinjstvu u njemu.  Čitava knjiga je svojevrsna  slika u stihovima što se vidi iz samog naslova „ Zavičajna surla na nebeskom ekranu“.

Brdo Hodževo autora knjige ali i djecu iz tog mjesta podsjeća na slona sa ispruženom surlom, i kao takvo je svojevrsna asocijacija brojnim generacijama na najljepše dane u djetinjstvu, na druženja, na maštanja, ali i prva ozbiljna pitanja o životu.

Tokom promocije više puta je istaknuto da poezija Hajra Ikića zasiguno zaslužuje da se nađe udžbenicima na bosanskom jeziku i čitankama koje predstavljaju  zavičajnu i književnost za najmlađe.

Hajro Ikić je rođen 1947. godine u selu Petrova kod Novog Pazara. Do sada je izdao zbirku dječijih pjesama „Pismo učitelju“ (2005). Svoje pjesme je objavljivao u više domaćih i stranih časopisa. Živi i stvara u Novom Pazaru.