OKRUGLI STO „KAPIMA KROZ VREME - ČESME“

U cilju afirmacije svog zavičajnog fonda, kao i animiranja istraživačkih aktivnosti zavičajnih bibliotečkih fondova i povećanja standarda u njihovoj organizaciji, u petak, 22.09.2017. godine, u prostorijama NB „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru, održan je Okrugli sto na temu: „Kapima kroz vreme – Česme“.

Bila je to mogućnost da se predstave resursi zavičajnih zbirki biblioteka učesnica ovog skupa, vezanih za zadatu temu, kao i prilika za međusobno upoznavanje i razmenu iskustava.

Učesnici ovog značajnog okupljanja, koje je poprimilo i međunarodni karakter, bili su: Bojana Marinčić – Narodna biblioteka Užice, Marija Šarović – Narodna biblioteka – Pirot, Ivana Janošević – Narodna biblioteka „Vlada Aksentijević“ Obrenovac, Hadija Džigal Kriještorac – Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Prijepolje, Gordana Vučković – Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Kragujevac, Marijana Jakšić – Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, Edin Smailović – Narodna biblioteka Bijelo Polje i Azra Biševac – Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ Novi Pazar.

Svaki od učesnika je, tokom svog izlaganja, prezentovao česme iz svojih gradova, znanih i neznanih ktitora, kao svedoke davnih i prošlih vremena. Okrugli sto je, na osnovu reakcija i komentara učesnika i publike, opravdao očekivanja, tako da će se i narednih godina nastaviti sa praksom organizovanja sličnih susreta u našoj ustanovi.