Promocija brošure "Ka očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa Bošnjaka u Republici Srbiji"

U petak, 22. decembra 2017. godine u prostorijama Narodne biblioteke “Dositej Obradović” predstavljena je brošura “Ka očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa Bošnjaka u Republici Srbiji”, koja sadrži sva uputstva i korisne informacije za pojedince koji imaju ideju da zaštite neke od segmenata nematerijalne kulture Bošnjaka.

Brošuru je izdala nevladina organizacija “Nova vizija” iz Prijepolja, u saradnji sa “Ženskom inicijativom” iz Priboja, a promocija je rezultat saradnje Biblioteke sa Etnografskim muzejom iz Beograda, kao i svim relevantnim institucijama koje se bave zaštitom kulture u našoj zemlji.

   Predstavljena brošura sadrži neophodne informacije za one koji imaju ideju da zaštiti neki običaj, folklor, vrstu pjesme, tehniku izrade predmeta, obilježavanje datuma, rituale, vjerovanja i slično, a koji su dio posebnosti bošnjačkog naroda. Brošura daje sva objašnjenja, od toga šta se sve može zaštiti, pa do toga kome se treba obratiti i koji su obrasci neophodni. Ona je rezultat dvogodišnjeg projekta koji je okupio brojne kulturne i naučne radnike, kao i predstavnike udruženja i institucija iz različitih krajeva.

   ”Brošura je posvijećena svim pojedincima koji su zainteresovani da se u narednom periodu bave očuvanjem nematerijalne kulture, dakle nije vezana striktno za učesnike seminara, već za sve koji žele da se u narednom periodu bave ovim”, kaže direktor Narodne biblioteke “Dositej Obradović”, Elijas Rebronja.

   Potrebno je da zainteresovani vode računa o tome da predloženi segment nematerijalne baštine već postoji, da je živ i da je održiv u zajednici, a veoma su bitne preporuke i podrška gradskih i kulturnih instutucija.

   “Ima puno primjera šta je moguće zaštiti, ali ono što je bitno jeste da se to tiče identiteta zajednice, da se tiče lokalne zajednice, da je to nešto što živi i što ljudi koriste u svojoj svakodnevnoj ili porodičnoj kulturi. Da li je to vjerovanje ili je to neki ritual ili običaj, to nije bitno. Bitno je da to bude nešto što možemo da štitimo svi“, kaže profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Miloš Milenković, promoter brošure.

   UNESCO-ov sistem unapređenja kulturne zaštite napravljen je tako da kroz njega, po pravilu, nematerijalnu kulturu mogu štititi svi, bez obzira da li pripadaju većinskom narodu ili ne. Ipak, praksa je pokazala da je do sada, u skoro svim državama, u kojima se sprovodi ovaj sistem, najprije zaštićeno kulturno blago većinskog naroda.