Obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava u biblioteci

   Kao i svake prethodne godine, Narodna biblioteka “Dositej Obradović” je 23. aprila obilježila Svjetski dan knjige i autorskih prava tako što su poznati građani Novog Pazara gostovali u našoj ustanovi i u ulozi bibliotekara se družili sa čitaocima.   

   Posebno je bilo veselo na Dječijem odeljenju biblioteke gdje su gosti imali prilike da se druže sa učenicima prvog razreda Osnovne škole “Desanka Maksimović”.  O značaju čitanja, posebno u današnje vrijeme, sa djecom je razgovarao bivši univerzitetski profesor i dobitnik povelje Grada Novog Pazara profesor Sait Kačapor, kao i direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Fahrudin Đekić, te direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić. Ova manifestacija je naišla na dobar odjek među čitaocima naše bibliteke.

   Svjetski dan knjige i autorskih prava se obilježava 23. aprila svake godine, a ustanovljen je 1995. godine na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, u čast godišnjice smrti velikog engleskog pisca Vilijema Šekspira i španskog velikana pisane riječi Migela de Servantesa.