PROMOCIJA ROMANA AVDA ĆERANIĆA „PONOR“

Pred brojnim sugrađanima i gostima iz okolnih gradova, dana 31.09.2018. godine, ispred zgrade NB „Dositej Obradović“ održana je promocija drugog romana Avda Ćeranića „Ponor“. O knjizi su govorili prof. Dragutin Maslovarić i prof. Mirsada Bibić Šabotić, inače recenzenti romana. 

Knjiga govori o nedavno prošlim vremenima i događajima koji su posredno ili neposredno uticali na naše živote. Glavni junak romana se sukobljava sa svojom prošlošću, a kroz sadašnjost biva opterećen ratnim dešavanjima i svim onim što ona donose. Da bi zaštitio sebe od drugih, a kasnije i druge od sebe, on prolazi kroz sopstvenu katarzu i pročišćenje.

Program je obogaćen kazivanjem stihova od strane studenata Državnog Univerziteta u Novom Pazaru i kompozicijama klasične muzike koje su izvodili polaznici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Avdo Ćeranić je rođen 1951. godine u Zatonu kod Bijelog Polja. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a srednju i umjetničku školu u Peći. Diplomirao je 1977. godine na Medicinskom fakultetu u Prištini. Specijalizaciju Opšte hirurgije je završio 1986. godine u Beogradu. Zvanje primarijusa je dobio 2002. godine. Bio je predsjednik Asocijacije ljekara lokalne podružnice u Novom Pazaru, načelnik službe opšte medicine Zdravstvenog centra u Novom Pazaru, upravnik Opšte bolnice u Novom Pazaru i generalni direktor Zdravstvenog centra u Novom Pazaru. Dobitnik je nagrade „Sunčani sat“ koju dodjeljuje Klinički centar Srbije za doprinos u hirurgiji. Pisac je romana „Sulejmin krug“ (2008).