BIBLIOTEKAR ENES NIKŠIĆ UČESNIK MEĐUNARODNOG FESTIVALA HUMORA ZA DECU U LAZAREVCU

Na Festivalu humora za decu, koji se od 18-20. septembra 2018. godine po trideseti put održao u NB „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu, ovogodišnje priznanje Srebrno Gašino pero pripalo je Urošu Petroviću za knjigu „Priča o Jangu“, koja je proglašena za najduhovitiju knjigu za decu objavljenu na srpskom jeziku između dva Festivala. U konkurenciji četrdeset dela autora iz Srbije, knjiga autora Uroša Petrovića, koja retrospektivno kazuje o prijateljstvu između njega i psa po imenu Jang, proglašena je najboljom. Radnja se odvija hronološki, uz lagano i sentimentalno pripovedanje, gde se rekonstruiše naratorov život i seže u rano detinjstvo.

U obrazloženju žirija se navodi da se kvalitet knjige zasniva na njenoj dokumentarnosti, humoru, edukativnosti, sentimentalnosti i humanosti. 

Predsednik žirija, Ostoja Prodanović, o nagrađenoj knjizi je konstatovao da je pisana sa izobiljem inteligentnog, sjajnog i posebnog humora i sentimenta, obogaćena mnoštvom duhovito komentarisanih ilustracija, fotografija i umnogome leksikonski organizovanog materijala. „U toj posebnoj rekonstukciji vremena snažno će se prepoznati mnoge generacije, a najmlađi će naučiti da je agens prijateljstva, ljubavi i humora ona čarobna formula koja životu daje smisao, vedrinu i pouku“. 

Nagrađeni autor je rekao da je svaki događaj iz knjige istinit, kao i da je ova knjiga dug prema psu koji mu je promenio život.

Žiri su činili: Ostoja Prodanović, književni kritičar i bivši viši bibliotekar Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva, Katarina Novaković, rukovodilac Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke iz Novog Sada i Enes Nikšić, književnik i bibliotekar Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara.