4. Književni susreti pisaca manjinskih zajednica u Srbiji - FEMILI

 

   U četvrtak i petak, 11. i 12. oktobra 2018. godine, u prostorijama NB „Dositej Obradović“ održani su, četvrti po redu, Književni susreti pisaca manjinskih zajednica u Republici Srbiji pod nazivom „FEMILI“. 

Na ovogodišnjim Književnim susretima je učestvovalo šest pisaca iz isto toliko manjinskih nacionalnih zajednica, i to:

   Elizabeta Georgieva – Bugarska nacionalna zajednica,

   Ištvan Besedeš – Mađarska nacionalna zajednica,

   Katarina Čeliković – Hrvatska nacionalna zajednica,

   Martin Prebuđila – Slovačka nacionalna zajednica,

   Olena Plančak Sakač – Rusinska nacionalna zajednica,

   Enes Nikšić – Bošnjačka nacionalna zajednica.   

   Za sve učesnike susreta je u biblioteci prvog dana upriličen prijem, nakon koga je održano svečano otvaranje susreta. Književne susrete je otvorio prof. dr Sait Kačapor, koji je u svom obraćanju prisutnima istakao važnost ovakvih događaja u daljoj kulturnoj i svakoj drugoj afirmaciji manjinskih zajednica u okviru suživota sa većinskim narodom u Republici Srbiji. Ispred organizatora susreta, prisutnima se obratio direktor biblioteke Elijas Rebronja, u ime učesnika susreta prisutnima se obratila Katarina Čeliković.

   Na početku drugog dana je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac upriličio doček za učesnike susreta, na kome je istakao važnost događanja ovakvih kulturnih hepeninga u našem gradu i najavio dalju podršku svim javnim kulturnim institucijama u daljoj implementaciji značajnih projekata na polju kulture. Nakon toga je održan okrugli sto pod nazivom: „Savremeni izazovi manjinske književnosti“, na kome se govorilo o položaju i uslovima u kojima pišu pisci manjinskih zajednica u Srbiji, kao i kulturnim aktivnostima koje se sprovode u okviru manjinskih zajednica i mogućnostima međusobne saradnje. U večernjim satima je, pred brojnom publikom, održana promocija stvaralaštva pisaca učesnika susreta.

   Ovaj festival književnog stvaralaštva je po mnogo čemu jedinstven, ne samo u našoj zemlji, već i na Balkanu. Tokom četiri susreta, naša ustanova je ugostila 32 pisaca iz 12 nacionalnih zajednica koje žive i stvaraju na prostoru Republike Srbije, i to: Albanske, Bugarske, Bunjevačke, Hrvatske, Mađarske, Makedonske, Romske, Rumunske, Rusinske, Slovačke, Španske i Bošnjačke nacionalne zajednice, a sve pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Novog Pazara.