Dan bibliotekara Srbije

Društvo bibliotekara Srbije osnovano je 14. decembra 1947. godine sa ciljem da knjiga stigne do svakog građanina Srbije. Danas obeležavamo Dan bibliotekara Srbije kada je, za one koji to žele, vrlo jednostavno doći do knjige i bez biblioteke. Dakle, ciljevi se menjaju, a biblioteke uspešno opstaju u svetu u kome je virtuelna komunikacija imperativ.

Umesto da im internet i društvene mreže budu konkurencija, biblioteke su učinile sve kako bi iskoristile mnogobrojne prednosti koje pružaju nove tehnologije nadograđujući se i usavršavajući u načinu i metodama pružanja svojih usluga. U vremenu u kome su prognoze da će papir otići u istoriju, bibliotekari širom sveta nisu se dali uplašiti. Naprotiv, u moru informacija koje se na internetu mogu naći, uloga bibliotekara je dobila na značaju i više se ne postavlja pitanje opstajanja biblioteka, one spremno prihvataju vodeću ulogu u čuvanju, pretraživanju i distribuciji verodostojnih informacija.

Kada je naša zemlja u pitanju još uvek možemo reći za naše biblioteke da više naginju tradicionalnom nego savremenom duhu i da bibliotekare možemo podeliti na one koji se čvrsto drže tradicinalnih vrednosti i one koji su shvatili problematiku savremenog društva i voljni su da se upuštaju u promene. Nije namera da ovu diferencijaciju spominjemo u negativnom kontekstu, naprotiv, u tome leži sva lepota današnjih biblioteka u Srbiji, na jednom mestu savršeno uklopljene savremena i tradicionalna biblioteka i samim tim imamo privilegiju što smo svedoci spoju različitih svetova kada nam ubrzani razvoj tehnologije diktira drugačije.

Jedno je sigurno, sve oblasti ljudskog znanja tema su našeg poziva, dok je ljudi biće i biblioteka i bibliotekara. Uvek će postojati strastveni čitači beletristike, učenici, studenti, stručnjaci koji žele usavršiti svoj rad, istraživači, romantici koji žele posećivati književne večeri, pisci koji žele promovisati svoja dela... bibliotekari će im uvek biti potrebni jer je naš zadatak sređivanje i kategorisanje ljudskog znanja i samo im mi možemo pomoći da se ne izgube u moru informacija.

Drage kolege, srećan vam dan bibliotekara!