Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ је  у 2015. години уложила све напоре  како би имала водећу улогу у инклузији, информисању и едукацији свих категорија становништва и пружи им изузетну прилику да се укључе у заједницу.

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ

НOВИ ПAЗAР

 

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЗА 2015. ГОДИНУ

 

УВОД

 

Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ је  у 2015. години уложила све напоре  како би имала водећу улогу у инклузији, информисању и едукацији свих категорија становништва и пружи им изузетну прилику да се укључе у заједницу.

Својим многобројним активностима и ове године Библиотека се трудила да оствари комуникацију са широком публиком, да их заинтерсује и привуче и самим тим постане једна модерна институција културе. Веома свесна значаја који има и одговорности према друштву, не само да отвара своја врата широкој публици већ се труди да их кроз различите садржаје приволи да дођу и буду чланови, партнери и сарадници.

Поред различитих културних активности, Библиотека као велики успех издваја и сарадњу са другим институцијама културе, а као најчашћи сарадници се могу издвојити просветне институције (вртићи, основне и средње школе). Иако се то подразумева, важно је изнова истаћи образовну функцију Библиотеке, посебно њен значај у процесу целоживотног учења грађана.

Као савремена и модерна институција културе, Библиотека је схватила да публика мора бити центар њеног деловања и у току 2015. године је интензивно радила на стручном усавршавању библиотечког  тима, што би требало да се одрази и на квалитет пружене услуге и лојалност корисника установи. Цињ нам је да стварамо захтевне, обавештене и упућене кориснике, публику која ће нас својим захтевима мотивисати и подстицати да напредујемо. У времену када су се подудариле тешка економска криза и интензиван технолошки напредак, наша Библиотека с поносом може да каже да је успела да оствари своју функцију и одговори на захтеве савремене публике. Она ту своју функцију остварује кроз рад  6 одвојених одељења и то:

-          Одељење за развој, популаризацију и матичне послове;

-          Завичајно одељење;

-          Одељење за одрасле читаоце;

-          Дечије одељење;

-          Научно одељење;

-          Одељење за обрaду књиге.

 

  

ОДЕЉЕЊЕ ЗА РАЗВОЈ, ПОПУЛАРИЗАЦИЈУ И МАТИЧНЕ ПОСЛОВЕ

 

Оно што је важно истаћи за 2015. годину свакако јесте ревизија књижног фонда која је одрађена у јануару месецу, а која годинама уназад није рађена.  Том приликом је обрађено преосталих 7.097 књига тако да је комплетан фонд Библиотеке унет  у дигиталну базу података,  чиме  је бројање књига било олакшано и ревизија је завршена у рекордном року. Стање фонда након ревизије изгледало је овако:

 

Број књита према инветарној књизи

: 94.885

Број јединица након ревизије

: 54.097

Број избројених публикација

: 51.864

Број позајмљених публикација

: 2.233

Број излучених публикација

: 4.059

Број јединица предложених за отпис

: 419

 

 Три радника су похађала курс Прелазак на COBISS3 каталогизацију  и тиме стекла дозволу за креирање записа у COBISS3 платформи чиме се у потпуности прешло на рад у њој. План је, такође, да и сегмент позајмица у потпуности пређе на COBISS3 платформу, и ако све буде по плану, то би требало да се деси већ у фебруару ове године.

Због великог броја похабаних актуелних издања указала се потреба за књиговесцем, зато смо одлучили да једног радника пошаљемо  на обуку.

Као и претходних година, и ове године се недостатак финансијских средстава одразио на фонд  Библиотеке. У прилог томе говори податак да је у току године купљено свега 489 књигa. Највећи број књига смо приновили редовним откупом Министарства културе Републике Србије и поклоном наших  чланова. Буџет за Откуп Министарства културе је ове године био рекордних  1,328,846.00   РСД што је нама обезбедило укупно 2.697 нових књига.  Избор књига је био ограничен, тако да та бројка није много утицала на квалитет нашег фонда.

У октобру је одржан 60. Међународни сајам књига у Београду и том приликом купљено је 456 књига, штo укупнo изнoси 3153 купљeнe књигe у тoку 2015. гoдинe.

 Имплементација босанског језика у школама је Библиотеци донела додатне потешкоће, публикације штампане на латиници су ретке а отежана је набавка лектире из Босне и Херцеговине због услова јавне набавке. Фонд Библиотеке такође трпи и несавесне чланове који не враћају књиге,  тако да у сваком тренутку чланови дугују преко 1000 књига.

 Одељење за развој, популаризацију и матичне послове Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“ из Новог Пазара је у 2015. години, самостално или у сарадњи са другим одељењима, обрадило и реализовало следеће програме и садржаје:

 

   1.      Промоција монографије “Истакнути Бошњаци гусињског краја”

   У петак, 6.02.2015. године, одржана је промоција монографије Ризаха Груде „Истакнути Бошњаци гусињског краја“. О овој веома значајној историјској грађи и драгоценом документу о вједности и постојању Бошњака у јужном делу Санџака говорили су: проф. др Реџеп Шкријељ, рецензент монографије, мр.Халил Маркишић, писац и публициста из Рожаја и сам аутор. Гост промоције је био Балија Курпејовић, извођач изворног мелоса гусињског краја. Промоцији су присуствовали бројни поклоници писане речи из Новог Пазара и околних општина.

 

2.         Промоција збирке поезије “У Фениксовом гнијезду”

   “У Фениксовом  гнијезду“, назив је збирке поезије Мухамеда Абдагића, која је 20.2.2015. године промовисана у просторијама наше библиотеке. На веома посећеној промоцији, о стваралаштву познатог сјеничког аутора говорили су: доц. др Предраг Јашовић, приређивач збирке, доц. др Сеад Шемсовић, рецензент, доц. др Надија Реброња, Адем Врцић, технички уредник и Сеад Насуфовић, професор књижевности.

 

3.         Општинско такмичење у казивању поезије завичајних песника

   На општинском такмичењу у казивању поезије завичајних песника на српском и босанском језику, које је одржано 06.03.2015. године, учешће су узели ученици свих новопазарских основних школа. Назив овогодишњег такмичења је био: “Завичај се чува пјесмом”, а циљ је био популарисање и представљање завичајних песника, с једне, и његовање језика и поетског израза код ученика, с друге стране.

 

4.         Промоција збирке поезије “Нове и најновије пјесме”

   У четвртак, 12.3.2015. године одржана је промоција збирке поезије Реџепа Нуровића „Нове и најновије пјесме“. О књизи су говорили професор књижевности Зехнија Булић и др Кемал Џемић, као и сам аутор, а публици су се културно-уметничким програмом представили ученици ОШ „Стефан Немања“, чланови хора „Ђулистан“ и студенти Државног универзитета у Новом Пазару.

 

5.         Вече поезије младих неафирмисаних писаца

   У петак, 27.3.2015. године одржано је “Вече поезије младих неафирмисаних писаца”. Учесници вечери су били студенти оба Универзитета из Новог Пазара, углавном чланови „Форума за креативно деловање“, који су бројној публици читали своју (ауторску) поезију. Вече су оплеменили звуци традиционалне музике са ових простора.

 

6.         Радионица “Причом кроз Европску унију”

   У оквиру пројекта “Упознајмо Европску унију”, који наша библиотека спроводи у сарадњи са канцеларијом Европске уније, 18.3.2015. године одржана је радионица под називом: “Причом кроз Европску унију”. Ученици петог разреда ОШ “Рифат Бурџевић Тршо” имали су прилике да се упознају са културним знаменитостима земаља Европске уније, кроз заједничке игре асоцијација, тј. одгонетања познатих личности и географских појмова. Овиме је на интерактиван и непосредан начин ученицима пажња усмерена на цивилизацијске вредности и достигнућа народа Европске уније.

 

7.         Трибина “Србија у Европској унији”

   У четвртак, 16.04.2015. године одржана је трибина “Србија у Европској унији – упознајмо Европску унију”, која је реализована у склопу пројекта “Упознајмо Европску унију”, уз подршку Делегације Европске уније у Србији. На трибини су говорили Марина Ракић, представница  за јавно информисање ЕУ инфо центра из Београда и Тео Тараниш, члан Тима Европа Србија.

 

8.         Научни скуп “Књиге и култура као капија ка Европској унији”

   У Народној библиотеци Србије је 7.4.2015. године одржан научни скуп “Књиге и култура као капија ка Европској унији” на коме су учествовали представници библиотека из целе Србије. Присутнима су се обратили Мајкл Девенпорт - шеф Делегације Европске уније у Србији, Ксенија Миленковић - директор канцеларије за европске интеграције, Асја Драча Мунтеан - помоћник министра за културу и информисање, као и представници најзначајнијих централних установа културе у Србији. Наша библиотека је такође узела учешће на овом значајном скупу, а током излагања присутних више пута је поменут допринос наше библиотеке представљању Европске уније и њених вредности, а такође су приказане слике на којима се виде издања канцеларије ЕУ у Србији изложена на полицама наше установе.

 

9.         Општинско такмичење рецитатора

   У оквиру 47. Смотре рецитатора, у петак, 17.4.2015. године одржано је општинско такмичење рецитатора, на којем се представило 20 такмичара из основних и средњих школа Новог Пазара. Стручни жири у саставу: књижевник Енес Халиловић, новинарка Хасна Зиљкић и глумац Митар Белоица донели су одлуку да један број ученика награде учешћем на регионалном такмичењу рецитатора које ће се одржати крајем априла у Рашки.

 

10.       Вече поезије поводом Дана града

   У оквиру прославе Дана града Новог Пазара, 18.4.2015. године, Народна библиотека “Доситеј Обрадовић” је организовала “Вече поезије” на коме су наступили ученици Музичке школе “Стеван Мокрањац”, као и чланови „Форума за креативно деловање“ и “Удружења младих стваралаца”.

 

11.       “Сви смо ми библиотекари"

   Поводом свјетског дана књиге, 23.4.2015. године, Народна библиотека “Доситеј Обрадовић” је реализовала акцију под називом “Сви смо ми библиотекари”, у којој су се јавне личности, новинари, писци и представници Градске управе дружили са читаоцима библиотеке.

 

12.       Вече Ћамила Сијарића

   У сарадњи са Удружењем младих стваралаца, Народна библиотека “Доситеј Обрадовић” је 12.5.2015. године перформансом под називом “Вече Ћамила Сијарића”, започела низ манифестација које тематски обрађују стваралаштво са простора Санџака, било да је то усмена или ауторска књижевност. Није случајност што је прво вече посвећено Ћамилу Сијарићу, јер се ради о једном од највећих књижевних имена са овог простора, који је писао језиком и културом свог поднебља.

 

13.       Дан Европе у библиотеци

   У петак, 08.05.2015. године, у сарадњи са културно образовним институцијама и невладиним организацијама из Новог Пазара, у поводу обележавања 9. маја - Дана Европе, Народна библиотека "Доситеј Обрадовић" је организовала пригодан културно-забавни програм. Свечаности су присуствовали и представници Градске управе Новог Пазара.

Дан Европе - 9. мај, прилика је за активности и фестивале који Европу приближавају њеним грађанима. Тог дана институције Европске уније у Бриселу, Стразбуру, и Луксембургу биће отворене за све посетиоце. У градовима широм Европе и света одржаће се различите културне манифестације у славу Старог континента. Дан уочи тог значајног датума и у новопазарском градском парку испред Народне библиотеке "Доситеј Обрадовић" одржан је културно едукативни програм.

   Организацијом ове манифестације, библиотека "Доситеј Обрадовић" у сарадњи са Невладином организацијом "Форум 10", Музичком школом "Стеван Мокрањац", Форумом за креативно деловање "Фокред", новопазарском Гимназијом и Културним центром, придружује се породици јавних и културних установа широм света, које на пригодан начин дају свој допринос у обележавању најзначајнијег дана континента на коме и ми живимо. Комплетан наступ учесника из новопазарских основних и средњих школа и представника организатора манифестације (обраћања, бесједе, рецитације, музичке композиције и сл...), био је у знаку промовисања европских вредности. Својим наступом, промовишући демократске принципе, који карактеришу заједницу европских земаља, учесници су се представили публици, међу којима и представницима Управе града Новог Пазара.


14.       Књижевно стваралаштво Зехније Булића

   У петак, 15.05.2015. године новопазарској публици је представљено књижевно стваралаштво завичајног писца Зехније Булића. О Зехнијиним дјелима, од прве збирке пјесама објављене 1994. године, до посљедње 2013. године, говорили су књижевници Енес Халиловић и Реџеп Нуровић. Аутор је говорио о својим пјесничким почецима и свим изазовима с којима се суочавао на свом књижевном путу, а новопазарски ученици и студенти књижевности су казивали поезију и одломке из Булићевих романа.

Зехнија Булић је објавио шест књига, од чега три књиге поезије: “Дах времена”, “Сплавари понорнице”, “Очева кожа”, једну књигу пјесама за дјецу: “Топола ни до пола” и два романа: “Интимна гротеска” и “Удица”.

 

15.       Вече ауторске књижевности “Мисли Санџака на дар”

   У организацији Народне библиотеке "Доситеј Обрадовић" и Удружења младих стваралаца (УМС) 2.6.2015. године одржано је вече санџачке ауторске књижевности "Мисли Санџака на дар". Том приликом су млади на посебан начин приказали богатство писане речи на овом простору.

  

16.       Рамазанско вече поезије

   Поводом месеца Рамазана, у нашој библиотеци је 3.7.2015. године одржано Рамазанско вече поезије. На степеништу библиотеке, у несвакидашњем амбијенту, љубитељима писане речи представили су се чланови хора “Ђулистан”, ансамбла “Дерман” и удружења “Фокред”. Свечаности су присуствовали потпредседник Владе Рeпубликe Србије Расим Љајић, амбасадор Републике Ирана у Србији Мађид Фахимпур, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић и остале значајне личности из јавног живота нашега града.


17.       Промоција збирке прича “Коштанпољски шапати”

   Промоција збирке прича Селве Шаботић Рамчиловић, под називом „Коштанпољски шапати“, одржана је 4.8.2015. године у читаоници наше библиотеке. Уз богат културно-умјетнички програм, бројним суграђанима и присутним гостима из околних градова своје импресије о књизи изнели су  проф. др Реџеп Шкријељ и Мелида Реброња, проф. књижевности. Након збирке песама „Пут спаса“ и романа „Елкине тишине“, „Коштанпољски шапати“ представљају треће по реду остварење Селве Шаботић Рамчиловић.

18.       Промоција фотомонографије “Моја Уна”

   У петак, 11.09.2015. године, одржана је промоција фотомонографије Неџиба Вучеља “Моја Уна”. Многобројним заљубљеницима фотографије представљене су природне љепоте једне од најживописнијих европских река. О фотомонографији су говорили промотори Проф. др Реџеп Шкријељ, Хајро Икић, рецензент фотомонографије и сам аутор Неџиб Вучељ. Током промоције су читани одломци из збирке песама Неџиба Вучеља „Њедра пуна завичаја“.

   Интернет презентација Библиотеке је и у току ове године редовно ажурирана са свим новостима везаним за рад Библиотеке и препорукама књига за читање.

   Промотивни материјал за све програме у Библиотеци, израда чланских карата и графички дизајн објављених издања обављао је и у току 2015. године информатичар овог одјељења.

19.  Књижевни сусрети писаца националних заједница Србије

  Народна библиотека “Доситеј Обрадовић“ је 15. и 16. октобра била домаћин Књижевних сусрета писаца националних заједница у Републици Србији. У оквиру пројекта, подржаног од Министарства културе Републике Србије и Градске управе Новог Пазара, десет писаца неколико мањинских заједница које живе, раде и стварају у Републици Србији (русинка национална заједница,  мађарска национална заједница, xрватска национална заједница, aлбанска национална заједница, бугарска национална заједница и бошњачка национална заједница) имали су прилике да се током два дана међусобно боље упознају, размене искуства, прикажу своје стваралаштво новопазарској публици и упознају наш град. Ова веома значајна манифестација, која се у овом облику и обиму по први пут одржава у Републици Србији, има тенденцију да прерасте у традиционалан скуп писаца мањинских заједница као врло битних чинилаца свеукупног друштвеног и културног амбијента Србије.

20. Трибина „Права студената“

17. новембра, поводом обележавања Међународног дана студената и средњошколаца, Библиотека је организовала трибину на тему права студената. После излагања покренута је дискусија са студентима који су видно били задовољни темом.

21. Обележаванње Дана библиотекара Србије

14. децемра 2015. године у читаоници Народне Библиотеке “Доситеј Обрадовић” обележен је Дан библиотекара Србије. Ове године смо одлучили да га обележимо на мало другачији начин. Уприличен је пријем коме су, поред радника Библиотеке, присуствовали и школски библиотекари са подручја нашег града. Пријему су присуствовали и појединци, који су се, не само у 2015. години већ и годинама уназад, несебично одазивали на наше позиве за сарадњу, заједно са нама организовали активности у Библиотеци и учествовали у нашим програмима, и дугогодишњи верни чланови. У жељи да им се и званично захвалимо за допринос у развоју наше Библиотеке и библиотечке делатности на пријему су им уручене захвалнице за сарадњу. Задовољство присутних је било очигледно што нама представља добар знак да овакав начин обележавања Дана библиотекара треба да буде и убудуће пракса.

  

22.  Књижевно вече Горана Тадића

Познати новосадски поета Горан Тадић бројној новопазарској публици је18.12.2015.године приредио незаборавно вече поезије. Том приликом је, уз  богат културни програм, читао песме из својих збирки, насталих у периоду од 2011. до 2014. године (“Сатенски стихови”, “Опрости ми стихове”, “Душа у меком повезу”, “Очи наше”).

У току 2015. године у Библиотеку је уписано 7317 корисника и убележено 35602 посете. Евидентно је да број нових чланова из године у годину расте  што се јасно може видети из графикона у наставку текста.  У току године издато је укупно 57747 књига.

 

Одељење за одрасле читаоце

Година

Број уписа

Број издатих књига

2013.

2436

38800

2014.

2580

39468

2015.

3606

34259

 

 Одељење за дечију књигу

Година

Број уписа

Број издатих књига

2013.

1402

16335

2014.

2927

20271

2015.

3711

23488

 

ЗАВИЧАЈНО ОДЕЉЕЊЕ

     Завичајно одељење Народне библиотеке „Доситеј Обрадовић“, прикупља, обрађује, чува књижну и некњижну грађу о Новом Пазару и околини. На одељењу се налази велики број монографских публикација, новинских исечака, периодике, разгледница, фотографија, мноштво позивница, флајера.     

     У месецу јануару, извршена је ревизија књижног фонда Библиотеке (Завичајног одељења), у чијем фонду се налазе 992. монографске публикације,  побројана је и развстана, сређена и физички обрађена серијска публикација.

      Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ је организовала такмичење рецитатора, чији је оквирни наслов „Завичај се чува песмом“ у казивању поезије на српском и на босанском језику, прије свега завичајних песника, али и поезије која говори о завичају уопште.

 

У месецу фебруару за одељење je набављенo 8 књигa.

За Одељење су  набављени и следећи часописи:

- Часопис Мак, 11 бројева

-  Новопазарски зборник- 11 књига, бројеви за резервни комплет Новопазарског зборника у Завичајном одељењу,

- Сопоћанска виђења, бр.1.

          Грађа Завичајног одељења се у току месеца марта користила нешто више него у претходном периоду. Имали смо свакодневно издавање завичајних књига и остале грађе. Грађа се као и увиек користила искључиво у одељењу или читаоници библиотеке.

 

         У месецу марту су за одељење набављенo je 14 књигa (већина ових књига је поклон Завичајном одељењу):

Набављени су следећи чаасописи (већина часописа су поклони Завичајном одељењу од издавача):

1. Часопис Алманах, бројеви: 3-4, 57-58, 59-60, 61-62, 63-64 (5 књига),

2. Лист: Глас ислама, бројеви од 1 до 249 (18 укоричених годишњака за године од 1997. до 2013.),

3. Тутински зборник, бројеви 2 и 3,

4. Часопис Сент, бројеви: 30-31, 32-33, 34-36 (3 књиге),

5. Сеоски дани Сретена Вукосављевића, зборник радова, бројеви: 1 и 7 (2 књиге),

6. Зборник Сјенице бр. 15-16,

7. Сеоски дани Сретена Вукосављевића, зборник радова, бројеви: 21, 22, 23, 24, 25 и 26 (6 књига),

8. Часопис Мак, бројеви од 1 до 33/34 (сви бројеви осим броја 29/30), (23 књиге),

9. Часопис Хас, бројеви од 1 до 107 (сви бројеви осим: 67, 76, 79, 82, 87, 88, 89, 100, 101, 102).

На одељењу је настављена дигитализација завичајне грађе. Дигитализовано је свих 9 бројева часописа Сопоћанска виђења и започета је дигитализација часописа Мак.

 

  У месецу априлу 2015. године обављали су се редовни послови:

-           издавање завичајне грађе коју су корисници користили на одељењу или у читаоници библиотеке,

-           редовно праћење и архивирање фотографија са свечаних активности у библиотеци,

-           сакупљање и сређивање фонда каталога: Санџак инспирација уметника и Сопоћанска виђења  (набављен приличан број каталога: Санџак инспирација уметника 7 година, Сопоћанска виђења 26 година),

За одељење је током месеца набављена и сљедећа завичајна грађа и серијске публикације

     1. Новопазарски зборник број 36,

      2. Алманах, бр. 53-54 и бр. 55-56

      3. Новопазарски зборник (електронско издање) бројеви: 26, 27, 28, 29, 30, 31,  32, 33, 34, 35 и 36,

Каталози ликовних колонија:

1.         Санџак инспирација уметника, 7 каталога, од 2001. године када је одржана прва колонија (нису комплетирани сви каталози),

2.         Сопоћанска виђења, 26 каталога, од 1976. године када је одржана прва ликовна колонија (нису комплетирани сви каталози).

У месецу априлу на Одељењу је настављена дигитализација завичајне грађе. Дигитализовано је 20 бројева часописа Мак.

У месецима мај, јун и јул 2015. године на одељењу су се обављали редовни послови: издавање завичајне грађе,  коју су корисници користили на одељењу или у читаоници билиотеке, рад са члановима библиотеке и подршка у писању семинарских, научних и стручних радова чија је тема везана за завичај, редовно праћење и архивирање фотографија са свечаних активности у библиотеци, сакупљање грађе за прес клипинг, дигитализација.

       У овом периоду 2015. године настављена је дигитализација завичајне грађе. Дигитализовано је комплетно издање часописа Мак.

       До данас су дигитализовани лист „Братство“, часопис „Новопазарски зборник“, „Диван Ахмеда Гурбија“, часопис „Сопоћанска виђења“, часопис „Мак“

За одељење је током маја, јуна и јула активностима библиотекара завичајног одељена је набављена завичајна грађа:

Набављено је 19. монографских публикација, све су поклон Завичајном одељењу.

На обраду је предато 15. монографских публикација које су такође поклон Завичајном одељењу.

       Набављен је приличан број серијских публикација, каталога ликовних колонија и изложби слика, цртежа и фотографија.

      Набављена су 62 каталога ауторских изложби слика и цртежа аутора из Новог Пазара и

      књига утисака из 1971. године.

У августу месецу расписан је је фото конкурс „Под пазарским небом“, урађене су плакате као и додатак са детаљним пропозицијама конкурса. Плакат са осталим информацијама је истакнут на видним местима у граду и огласним таблама Библиотеке. Послат је позив свима из Новог Пазара за које смо сматрали да су заинтересовани за учешће на Конкурсу.

Изложба је настала као плод конкурса који је Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ расписала у жељи да се на тај начин што већи број заљубљеника у фотографију представи публици, али исто тако да се наш град, како својим грађанима, тако и осталим прикаже на што оригиналнији и смисленији начин.

На фото конурс пристигле су 34 фотографије од 12 различитих аутора.

У оквиру изложбе представљене и фотографије на којима је приказан Нови Пазар у периоду од 1930 - 1970. године

      Изложба је одржана 29. септембра на којој су нагређене најбоље фотографије. 

Завичајно одељење добило је и  211. старих фотографија, које нам је позајмио Рамиз Црнишанин,  које су комлетно дигитализоване.  Поручена су три албума за плакате, формата А3 и А2 предвиђени за све плакате Завичајног одељења.  Набављен је велики број плаката који су хронолошки сложени у албумима.

Током месеца септембра радило се на припреми изложбе за конкурс фотографија „Под пазарским небом“. У овиру ове изложбе  приказана је и изложба „Нови Пазар некад и сад“ која је садржала фотографије Новог Пазара  из периода од 1930-1970. године.

У октобру месецу расписан је конкурс за кратку причу под називом „ Прича из мог завичаја“.

Новинар у пензији, Реџеп Халиловић, поклонио је Завичајном одељењу  фотографије са значајних догађаја из Новог Пазара  које су скениране.

У новембру месецу поред сталних послова које обавља Завичајно одељење, радник са овог одељена посетио је Београдски сајам књига.

У сарадњи са  Културним центаром одељење је добило  плакате са разних културних дешавања из те институције културе.

У децембру месецу обављали су се редовни послови на  Завичајном одељењу: издавање завичајне грађе,  коју су корисници користили на одељењу или у читаоници билиотеке, рад са члановима библиотеке и подршка у писању семинарских, научних и стручних радова чија је тема везана за завичај, редовно праћење и архивирање фотографија са свечаних активности у библиотеци, сакупљање материјала за прес-клипинг, дигитализација.

Професор у пензији Ризах Груда донео је Завичајном одељењу старе фотографије које је радник Завичајног одељења скенирао.

Завичајно одељењe је почело са позивањем завичајних писаца да доставе овом одељењу своје старе фотографије, списе и остало што би помогло развоју овог одељења, ради чувања у нашој архиви.

Током децембра месеца радило се на припреми за конкурс за кратку причу „Прича из мог завичаја“.

Свечана додела награда за конкурс одржана је 8.12.2015. године, на којој су проглашена  и награђена по три најбоља рада у све три категорије.

 

  

 ОДЕЉЕЊЕ ПЕРИОДИКЕ И ОБРАДЕ КЊИГЕ

Одељење за стручну обраду библиотечког материјала задужено је за пријем, фи-зичку и стручну обраду књига намењених Одраслом, Научном и Дечијем одељењу. За-хваљујући потпуној аутоматизацији процеса обраде и уласком Библиотеке у систем уза-јамне каталогизације COBISS књиге веома брзо проналазе пут до корисника. Одељење је функционисало самостално, али новом систематизацијом обједињено је са Одељењем периодике.

 

На основу одлуке директора Библиотеке у  јануару месецу радило се на попису и ревизији целокупног фонда Библиотеке.  Ово одељење је одрадило највећи посао везан за ретро унос и отпис фонда.  Укупно је промењено 13001 записа, а отписано 1482 публикације.

Радило се на ретроспективном уносу целокупног фонда на Дечјем  и Научном одељењуи део фонда на Одељењу за одрасле кориснике. Од ове године Одељење прелази на рад у ново окружење библиотечко-информационог система, увођењем  програмске опреме COBISS3.

Највећи прилив библиотечке грађе пристигао је кроз откуп Министарства за културу, али и кроз поклоне других институција.Обрада обухвата креирање, допуну и преузимање записа  из узајамног електронског каталога. И овом приликом преузето је  11166 записа за све врсте публикација.                                                                                                  

Обрада разврстана по одељењима изгледала би овако:                          

 

завичајно:  48 књига                                                                                                                                            

научно:  4290    књига                                                                                                                               

одрасло:  3518 књига

периодика:  123 књиге

 дечје:  1485 књига

 депо:2327 књига

 

     У  Одељењу периодике врши се пријем и обрада серијских публикација; врши се

класификација и инвентарисање периодике и електронски се обрађује према важећим правилима међународног стандарда ISSN(CR)за серијске публикације, затим се публикације  издају на коришћење и обавља рад са корисницима у оквиру  читаонице. 

 

Одељење је и у овој години радило на стварању електронске базе података и њеном попуњавању.Набавка и комплетирање фонда домаће и стране периодике остварује се поклоном и куповином. Часописе добијамо на поклон од библиотека, институција, факултета, издавача, приватних лица.                      

     Поред 5 дневних листова (Политика, Данас, Блиц, Вечерње новине, Спортски журнал)  током  2015. године  Одељење периодике свој фонд обогатилоје са 17 наслова периодике из  различитих области.

 

Куповином

Поклон

Новине

   5

 

Часописи

    4

13

 

 

 

 

У току  године у електронски каталог унето је  114 наслова часописа (од тога је креирано 5, преузето 9, 101 запис је допуњен).                                                                                                                                                                                                                      Aналитичка обрада  чланака изгледа овако (креирано 434; преузето 26; последњи редактор 259 записа).

Међубилиотечкoм позајмицом за потребе наших корисникапозајмљено је 68 наслов  и 45 чланакаод различитих библиотека, а ми смо другима позајмили 17 наслова из наших фондова.

У току године услуге Одељења тражили су:

Корисници

ученици

студенти

службеници

остали

укупно

3

67

28

9

107

 

База са онлине приступом:    

 

КоБСОН

Корисници

4

 

укупно

4

 

 

 

 

Дато на коришћење за читаоницу:   

Часописи, годишњаци, алманаси

 

 

 

укупнo

59

 

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ                                                                                                            

 Присуство на предавањима, курсевима и скуповима:

Учешће радника периодике  на курсу  ''Прелазак на COBISS3/Каталогизација'' , који се одржао 28.-29.04.2015.уНародној библиотеци ''Стефан Првовенчани'' у Краљеву.

Учешће радника обраде на курсу  ''Прелазак на COBISS3/Каталогизација'', који се одржао у Београду 3. - 5.9. 2015. године.

Радник одељењаВалерија Стефановић присуствовала је деветом стручно-научном скупу БИБЛИОНЕТ 2015, у  организацији Заједнице матичних библиотека Србије, подназивом Колекције периодике у српским библиотекамау Ужицу 4. и 6. јуна, и презентовала стручни рад о Одељењу периодике под називом Одељење периодике у Народној библиотеци  “Доситеј Обрадовић“  у Новом Пазару.

На овом одељењу дато је низ усмених информација и обавештења о насловима књига, часописа и чланака и вршена готово свакодневна едукација корисника о претра-живању електронског каталога COBISS  и  КоБСОН портал. Отворен је налог за једног корисника и и на тај начин омогућено добијање лиценце за КоБСОН портал и приступ електронском сервису од куће.

Обавештавање  корисника о новим периодичним издањима и рекламирање нових наслова обавља се преко изложбеног паноа у просторијама Библиотеке.                                                 

            У холу Народне бибиотеке припремане су мини изложбе организоване са циљем промовисања појединих издања, аутора, јубилеја.

Мини изложбе: 

Фебруар                                                                                                                                                             18.02.2015. Приређена изложба:

ЗИДОВЕ ЗИДАМО, РУШИМО,ПРЕСКАЧЕМО. Овом поставком представљен је Енес Халиловић, завичајни приповедач, песник,  драмски писац и новинар који је добитник  литерарне награде ''Меша  Селимовић'' за 2014. годину за књигу песама ''Зидови''.

22.02.2015. Приређена изложба

80 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДАНИЛА КИША (рођен у Суботици 22.фебруар 1935. год.,умро15. октобра 1989. У Паризу)којом се обележава годишњица рођења Данила Киша. Изложба је посвећена једном од најистакнутијих писаца савремене српске књижевности.  Данило Киш је слављен, оспораван  приповедач, романсијер, један од најбољих светских писац друге половине двадесетог века.

Март 

13.03.2015.Приређена изложба

ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД СМРТИ  ИВЕ  АНДРИЋА

(09.10.1892.- 13. 3.1975.) посвећена Иви Андрићу. Андрић је био српски и југословенски књижевник и дипломата Краљевине Југославије. Добио је Нобелову награду за књижевност 1961. године  за роман  „На Дрини ћуприја “(1945).  Овом поставком обухваћен је периoд када је Андрић имао веома успешну дипломатску каријеру: године 1920. Био је постављен за чиновника у посланству у Ватикану, а потом је радио као дипломата

у конзулатима у Букурешту,Трсту и Грацу.

Април  23. 04. 2015. Приређена изложба

СВЕТСКИ ДАН КЊИГЕ И АУТОРСКИХ ПРАВА.

Светски дан књиге и ауторских права обележава се 23. априла сваке године  јер су тог датума преминули Сервантес и Шекспир.Светски дан књиге је  израз поштовања свим писцима који су допринели културном развоју  човечанства.. Одлука о обележавању донета 1995. на конференцији коју је  УНЕСКО одржао у Паризу.

Мај  24. 05. 2014. Приређена изложба 24. МАЈ - ДАН ЋИРИЛИЦЕ којом супредстављени

почеци словенске писмености. Са појавом Ћирила и Методија ширила се  писменост и настала азбука глагољица,прво писмо Словена. Њихови ученици Климент и Наум наставили су просветитељски рад и  саставили писмо ћирилицу. Овом поставкомпредстављен је први правни документ писан ћирилицом на старословенском језику – Душанов закон, написан 1349. године  и Вуканово јеванђеље најстарији рашки споменик, чији је настанак  везан за Манастир Ђурђеви ступови. Део изложбе посвећен је  Вуку Стефановићу Караџићу.

Јун  03.06.2015. – Приређна изложба 90 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДЕРВИША СУШИЋА (03.06 1925.- 01.09.1990. год.).  У Библиотеци је постављена мини-изложба посвећена овом великану који је у  младости био омладински руководилац и  учитељ, а  касније  у другој половини 20. Века књижевник и новинар у СР Босни и Херцеговини. Најважнија дела су: ''Уходе'', ''Тале'', ''Ја, Данилоа'', ''Велики везир''. Сушић у својим делима открива све оно што нас  чини онаквима какви јесмо, све оно у чему се поуздано препознајемо, поносно или постиђено.

08.06.2015.  Приређена изложба 

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА ''ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ'' УЧЕСНИК БИБЛИОНЕТА 2015. У УЖИЦУ

Поводом учешћа радника Одељења периодике на IX стручно-научном скупу БИБЛИОНЕТ 2015, Ужице, 4-6. јуна 2015.    Заједнице матичних библиотека Србије.         Библионет  је научна и стручна годишња манифестациjа из области библиотечко информационе делатности Републике Србије чиjа је мисиjа промоција делатнoсти матичних библиотека организованих у Заједници матичних библиотека Србије и других библиотека Србије и афирмација научно истраживачког и стручног рада у библиотечко-информационој делатности Републике.

30.06.2015. Приређена је изложба

БРАНКО РАДИЧЕВИЋ - Романтичарски лирски песник младости, љубави и патриотског заноса.

(18. март 1824., Славонски Брод, Хрватска-1. јул 1853., Беч, Аустрија)

Бранко Радичевић био је одушевљени присталица језичке реформе Вука Стефановића Караџића.Уз Ђуру Даничића био је најоданији следбеник Вукове реформе правописа српског језика и увођења народног језикау књижевност. Песме су му пуне ведрине, виталности, жудње и уживања у природи, али и предосећаја сопствене смрти. У његовом стваралаштву истичу се песме "Ђачки растанак", "Туга и опомена" и "Кад млидијах умрети".

Август 14.08.2015. Приређена изложба

ОМЕР ТУРКОВИЋ  (1934-2010) – СЕЋАЊА.

Омер Турковић рођен је у селу Крња Јела на Пештери. Средњу школу завршио је у Крагујевцу, а вишу у Рајловцу код Сарајева. Студирао је текстил у Загребу где је дипломирао 1968. године. Поезијом је почео да се бави веома рано. Поред поезије пише и драме. Омер Турковић је оснивач и главни и одговорни  уредник  часописа за дечје стваралаштво Колибри.

Октобар, 19.10. 2015.

Приређена изложба посвећена енглеском писцу Џонатану Свифту (рођен 30. 11. 1667, умро 19.10.1745. године) и на овај начи обележено  360 година  од његове смрти. Џонатан Свифт је ирски књижевник, сатиричар,  писац памфлета. Чувен по делу ''Гуливерова путовања''. Сва своја дела објављивао је под псеудонимом или анонимно.

Децембар, 6.12.2015.

 Приређена изложба СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКОГ ПЕСНИКА 182 године   од рођења Чика Јове Змаја (Нови Сад, 6. 12. 1833 – Сремска  Каменица, 14. 06. 1904).  ЈованЈовановићЗмајје један од највећих лиричара  српског романтизма. По занимању лекар, а током целог живота се бави  издавањем и уређивањем политичких, књижевних и дечjих песама. Бавио се  преводилачким радом, а од 1864. године покренуо је  сатиричан лист Змај чији  ће назив постати саставни део његовог имена. Од 1880. па до смрти издавао је дечји лист Невен, најбољи српски дечји лист оног доба.

10.12.2015. -Обележен Међународни дан људских права. Међународни дан људских права обележава се од  када је потписана Униветзална декларација о људским правима 1948. и  по први пут у историји човечанства признато право свих људи на ''живот, слободу и сигурност... без икакквих разлика''.   10. децембра 1950. године – Генерална скупштина Уједињених нација установила је Међународни дан људских права.

30.12. 2015.- У изложбеном простору Библиотеке приређена је изложба Хамза Хумо признат и несхваћен, поводом 120 година од његовог рођења.

Овај познати босански писац рођен је 30. децембар 1895. у  Мостару,  а преминуо  19. јануара 1970.  у Сарајеву. Овом приликом, представљен је  кроз дела која је написао и на основу података који о њему постоје.

Хамза Хумо био је професионални новинар београдских листова Новости, Реч и Политике. Од 1923. године уређује лист Забавник, од 1921. до 2931. уредник је часописа Гајрет, а све до рата новинар је Политике. Од 1945. године уређује бошњачки лист Ново доба, а потом је уредник Радио Сарајева и директор Уметничке галерије.

Корисници Одељења периодике су студенти који редовно уче, студенти на докторским и мастер студијама; грађани из радног односа различитих професија; научни радници који се баве научним радом.Упоредо са свим наведеним пословима радило се и насређивању фонда периодике у депоу и  штампању  налепница. Радило се на сређивању фонда Научног одељена и фонда Одељења за одрасле кориснике.

            

Одељење за рад са одраслим читаоцима

Протекла 2015. година одвијала се у знаку успешне реализације знатно повећаног обима послова, како планираних текућих активности, тако и нових програмских задатака.

Одељење за рад са одраслим читаоцима је током године наставило да улаже напоре у развијање библиотечке информационе делатности,као и на едукацији корисника кроз свакодневну индивидуалну обуку.

Позајмно одељење највеће је и по чланству најбројније, тако да је у протеклој години учлањено 3572 читалаца.

Структура читалаца је врло сложена и разнолика. Креће се од ученика осмог разреда,средњошколаца, студената, запослених лица, пензионера и осталих.

У табели која следи приказана је посета чланова по категоријама у 2015. Години:

 

 

Kateg.

                    jan.

feb.

mar.

apr.

maj.

jun.

jul.

avg.

sep.

okt.

nov.

dec.

Ukup.

014

41

53

35

22

14

11

24

22

17

33

29

37

338

004

142

520

718

549

511

520

357

362

389

514

555

575

5712

006

74

201

207

201

162

157

169

150

157

171

195

192

2036

011

28

103

100

82

80

93

70

81

66

77

96

107

983

007

4

4

7

3

2

8

3

4

2

4

3

7

51

008

0

3

7

5

3

7

4

3

3

2

2

2

41

003

168

845

869

810

711

585

366

296

828

860

860

757

7955

012

21

70

79

81

63

74

58

63

44

62

60

64

739

002

77

151

149

174

80

105

99

95

112

99

160

82

1383

005

4

16

19

15

6

7

6

2

8

4

13

12

112

009

0

0

0

2

1

2

1

0

2

1

2

2

13

010

2

14

7

12

9

8

11

8

10

12

17

11

121

017

0

0

0

1

1

0

1

1

0

0

0

1

5

001

0

0

0

0

0

0

0

0

0

1

1

2

4

Drugi

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

7

Ukup.

561

1980

2197

1959

1644

1577

1169

1089

1638

1840

1993

1853

19500

 

014 - zaposleni u matičnoj ustanovi                                                                                                      

004 - studenti (redovni)                                                                                                                 

006 - zaposleni                                                                                                                           

011 - penzioneri                                                                                                                         

007 - slobodne profesije                                                                                                                  

008 - samostalni zanatlije/preduzetnici                                                                                                  

003 - srednješkolci                                                                                                                       

012 - nezaposleni                                                                                                                        

002 - osnovnoškolci                                                                                                                       

005 - studenti (vanredni, uz rad)                                                                                                        

009 - poljoprivrednici                                                                                                                   

010 - domaćice                                                                                                                           

017 - počasni članovi                                                                                                                     

001 - predškolska deca                                                                                                                   

Drugi - Drugi                             

 

         

 У циљу приближавања књиге читаоцу, Библиотека несебично пружа низ олакшица својим корисницима:

Бесплатно учлањење користи посебна група читалаца: пензионери,корисници сицијалне помоћи, добровољни даваоци крви, лица са посебним потребама, награђени читаоци, као и остали пријатељи Библиотеке.

Колективним и породичним уписом смо омасовили своје читаоце. Изузетно је био прихватљив породични упис чије повластице знатно утичу на материјални статус вишечлане породице.

 Редовно пратимо потребе својих читалаца и одговарамо њиховим образовним и кутурним потребама. То свакако говоре високе бројке позајмљених публикација.

На Одјељењу за одрасле читаоце позајмљено је 33225 публикација.У табели која слиједи приказана је статистика позајмице по УДК класификацији публикација за 2015.год:

 

  0

  1

  2

  3

  5

  6

  7

  8

  9

drugo

ukupno

2015

  1

909

539

156

 0

76

85

987

4

30465

33225

 

Књижни фонд на одељењу је по свим основама увећан за 1972 књига од Министарства културе Србије, куповине на Сајму, поклонима суграђана и наших верних читалаца.

 Почетком године је обављена ревизија књижног фонда, и том приликом је на одељењеу излучено 2127 публикација. Да би све информације до којих читаоци долазе биле тачне и благовремене, наставили смо и у току године са обавезним, континуираним излучивањем неактуелне и застареле грађе, као и физички оштећене и похабане.

Библиотека је постала препознатљива по својим разноврсним садржајима за велики број читалаца.

14. априла 2015. године Одељење је угостило кориснике са најдужим читалачким стажом, пензионере. У намери да им покажемо како се њихова љубав према књизи цени и служи као пример млађим читаоцима, приредили смо им пригодан програм. Гостима су се представиле победнице општинског и регионалног такмичења у рецитовању, као и глумци из драмске трупе Јој ево их ови, који су извели одломке драме новопазарског аутора и режисера Енеса Сијарића, Неко је убио Лару. Директор библиотеке се захвалио гостима на томе што су стални корисници, позвао их и на будућу сарадњу у активностима Библиотеке и уручио књиге на поклон.

Поводом Светског дана књиге , 23. априла, Народна библиотека реализовала је акцију под називом Сви смо ми библиотекари, у којој су се јавне личности, новинари, писци и представници градске власти дружили са читаоцима. На овом одељењу у улози библиотекара нашли су се: наш познати завичајни књижевник Шериф Шабовић, новинарка Регионалне тв Сенада Калић, Аладин Имамовић и   Вахидин Мелајац као представници градске власти. Сви корисници који су посетили Библиотеку у периоду од 13:00-15:00 h, добили су бесплатну чланарину.

У циљу популаризације књиге и читања, на Одељењу су се редовно смењивале тематске изложбе књига:

На дан годишњице рођења А.К. Дојла (22.мај 1859-07. јул1930), на Одељењу за одрасле уприличена је изложба британског аутора детективских романа. Изложба је трајала од 22. маја до 4. јуна 2015. Изложба садржи сав књижевни опус која библиотека нуди као и битне детаље из биографије овог зачетника детективске литературе.

Аутор изложбе Мерсиха Кардовић.

Ради обележавања годишњице рођења двојици светских књижевника Александра Пушкина (6. јун 1799-6. јун 1799) и Томаса Мана (6. јун 1875.-12.8.1955), на Одељењу за одрасле у периоду од 6. 6.-26. 6. 2015. је одржана изложба. Изложба садржи књижевне опусе нашег фонда, ова два писца, као и битне сегменте њихове биографије пружајући информације које задовољавају интересовања како средњошколаца тако и осталих.

Аутор изложбе Мерсиха Кардовић.

За све љубитеље стрипова током месеца јула, одржана је изложба истих. Изложбу су сачињавали сви стрипови које Бибиотека нуди: Загор, Марвел, Велики Блек, Алан Форд, Марвел...

Аутор изложбе Мерсиха Кардовић.

У првој половини августа, 05.8.-15.8. 2015, корисницима Одељења за одрасле приређена је изложба нових наслова наше Библиотеке. Изложба је садржала најновије наслове из откупа Министарства културе Србије.

 Аутор изложбе Мерсиха Кардовић.

Услед изузетне читаности најпознатијег савременог јапанског писца Харукија Муракамија, на Одељењу за одрасле у периоду од 18. 8-10.9.2015 приређена је изложба књига. Изложба садржи сав књижевни рад овог писца које наша библиотека нуди, биографију,  битне и интересантне ставке из његове биографије, његове цитате, фотографије.

 Аутор изложбе Мерсиха Кардовић.

Поводом обележавања 100 година од рођења Бранка Ћопића (1915-1984), у улазном делу, Одељења за одрасле, приређена је изложба овог приповедача, романсијера и песника. Изложба садржи: публикације која наша библиотека нуди, кратак омаж његовог стваралаштва о којима читалац треба да зна, фотографије, цитате и коментаре других писаца о њему. Изложба је трајала од 18. 9.- 9.10.2015.

 Аутор изложбе Мерсиха Кардовић.

 Интезивирана сарадња са медијима чиме су активности и резултати Одељења благовремено и у потпуности предстваљени јавности. Током марта преко Регионалне телевизије, библиотекарка Мерсиха Кардовић, представила је два књижевна дела : Наше срећно доба - Ј.Ђијонга, Снежно дете - Е. Ајви. У Јутарњем програму Ртв-а представљен је прилог, књижевни приказ, ове две публикације.

У простору овог одељења омогућено је читање дневне штампе, јер најсвежије информације долазе преко периодике. Библиотека је претплаћена на неколико наслова: Политика, Блиц, Данас, Журнал...

Поред свих текућих послова на одељењу, библиотекари су уложили велики напор у потраживању невраћених књига од стране несавесних чиаталаца.

 Да бисмо побољшали свој рад и унапредили  услуге увели смо Књигу утисака, где корисници слободно остављају своје коментаре и мишљења.

 

НАУЧНО ОДЕЉЕЊЕ СА ЧИТАОНИЦОМ

Научно одељење са читаоницом располаже фондом од 5827 књига, углавном стручне литературе. Приликом ревизије библиотечког фонда у јануару 2015. године и комплетан фонд Научног одељења је унешен у COBISS базу података. Читаоница тренутно располаже са 47 седишта за кориснике.  Корисници су у највећем броју редовни студенти, чланови који се баве научним радом и чланови који се стручно усавршавају. У 2015. години Научно одељење је посетило 7659 чланова. У табели је дат приказ позајмице на Одељењу према УДК.

 

УДК

Број

0

37

1

18

2

19

3

91

5

69

6

106

7

23

8

81

9

63

Домаћа

188

Страна

0

Дечија

0

УКУПНО

695

 

 Научно одељење се налази у простору који се уједно користи за све врсте културних дешавања које Библиотека организује. 

 

ДЕЧИЈЕ ОДЕЉЕЊЕ

 

Дечије одељење смештено је у поткровљу зграде, прилагођено потребама деце предшколског узраста, млађих и старијих основаца. Одељење за децу пружа најмлађим читаоцима велики  избор сликовница, књига школске лектире, енциклопедија, уз могућност самосталног избора наслова.

На располагању су четири рачунара са интернет мрежом и читаоницом од 20 места што Одељење за децу чини комлетним.

У јануару су радници одељења радили на попису и континуираном излучивању оштећене и застареле грађе. сређивању и чишћењу целокупног фонда. Одељење је почело са радом 13. јануара 2015. год.

Поред редовних активности на одељењу,издавања књига, уписа нових чланова, колективних уписа, сређивања фонда, Дечије одељење је у току године организовало и друге активности.

11. фебруара 2015. године одржана додела бесплатних чланских картица за 140 првака основне школе „Стефан Немања“. Том приликом су ученици основне школе „Вук Караџић” извели пригодан културно уметнички програм. Члан кабинета градоначелника Рифат Реџовић, је свечано уручио бесплатне чланске картице учитељицама првака.

У току фебруара је почела да се емитује емисија “Библиотекари препоручују најновије наслове“, у јутарњем програму на РТВ Нови Пазар.У оквиру емисије библиотекар дечијег одељења Азра Бишевац, једном недељно припрема прилог за емисију.

27. фебруара 2015. године су уписани прваци основне школе“ Рифат Бурџовић Тршо“, оганизована додела чланских картица. Занимљив културно забавни програм припремили и извели ђаци новопазарске основне школе „Стефан Немања „Бесплатне чланске карте првацима уручио је председник Форума интелектуалаца и научних стваралаца Новог Пазара, проф.др Сабахудин Мекић .Који није крио одушевљење што је део једне овако прелијепе акције.

У току фебруара месеца на одељењу је уређен кутак, Упознајмо Европску Унију, (где су уређене полице и изложене књиге).

1. марта 2015. године гости наше Библиотеке били су ученици првог разреда основне школеЋамил Сијарић“ .Они су том приликом обишли одељење и примили бесплатне чланске картице. Картице су примили сви прваци, том приликом малим посетиоцима је објашњено коришћење картице ,прочитана бајка .

03. марта 2015. год. У оквиру пројекта „Упознајте Европску унију“, на Дечијем одељењу одржана је прва радионица са ученицима новопазарских основних школа. Пројекат обухвата четири тематски различите радионице које имају исти циљ, а то је да се деца на занимљив и креативан начин упознају са вредностима Европске уније али и  локалне средине, као саставног дела заједнице европских земаља.Све четири радионице  логистички и организационо води радник одељења Жупић Мелека, а за сваку радионицу, у оквиру своје стручне области, ангажовано је по једно стручно лице.

 Прва радионица је „Свијет Папира”. Полазници су ученици 5. и 6-тих разреда свих основних школа.

12. марта 2015. год. одржана је прва ликовна радионица у оквиру пројекта „Упознајте Европску унију, под називом „Ликовност коју сањам“,полазници су ученици сeдмих и oсмих разреда.

18. марта 2015. год.одржана прва радионица „Причом кроз Европу“,у оквиру пројекта „Упознајмао Европску унију“.Полазници кроз радионицу су промењливи,а за сваку радионицу  је друга школа, а деца су старијег школског узраста.

26. марта 2015. год. одржана је прва радионица од „Од старог ново“, у којој су полазници били  ученици четвртих и петих  разреда.

02.април.2015. год.на Дечијем одељењу обележен је Међународни дан Дечије књиге. Тим поводом ученици  основне  школе ”Р.Б.Тршо” извели  су  представу за ученике основне школе „Братство“, том приликом су прваци основне школе „Братство“, добили бесплатне чланске картице које им је уручуио члан кабинета градоначелника Мирсад Јусуфовић .

3. априла  одржана друга радионицаСвијет папирау оквиру пројектаУпознајмо Европску унију“.

7. априла предшколци из Дечијег втића „Наше дете“, обишли Библиотеку где су деца провела час  у дружењу са библиотекарима  и књигама .

9. априла одржана друга радионица   „Ликовност коју сањам“. У оквиру пројекта „Упознајмо Европску унију“.

22. априла ученици првог разреда основне школе „Ј.Ј.Змај“ дошли у обилазак Дечијег одељења, где су уз забаву и игру са Билиотекарима провели сат времена. У посети је било пет одељења.

23. априла у свету и код нас се обележава Међународни дан књиге. Тим поводом Народна библиотека „Доситеј Обрадовић“ реализовала је занимљиву идеју да се у својству библиотекара новинари, представници града и писци друже са читаоцима. Дружење је организовано и на Одељењу за одрасле и на Дечијем одељењу. Тога дана је за све посетиоце Библиотеке чланарина  била бесплатна.

24.  априла одржана је друга по реду радионица „Причом кроз Европску унију“,  у оквиру пројекта „Упознајмо Европску унију“.

30.  априла одржана је  друга по реду радионица , “Од старог ка новом“, у оквиру пројекта „Упознајмо Европску унију“.

7. маја одржана трећа радионица „Свијет папира“  у оквиру пројекта  „Упознајмо Европску унију“.

8. мај 2015. године  обележени Дани Европе, том приликом су нам посетиоци били ученици Основне школе “Александар Стојановић Лесо“. Провели су сат времена у дружењу са библиотекарима и уживали у књигама које су им биле доступне да прегледају обзиром да је фонд отвореног типа.

13. маја одржана трећа по реду радионица “ Причом кроз Европу “, гости ове радионице су били ученици четвртих разреда ОШ  “Меша Селимовић”. Обзиром да је овим ученицима била ово прва посета Библиотеци, обишли су сва одељења.

14. маја одржана трећа Ликовна радионица у оквиру пројекта “Упознајмо Европску унију”.

21. маја одржана трећа радионица “Од старог ново”, у оквиру пројекта “Упознајмо

Европску унију”.

2. јуна одржана радионица “Свијет папира”, где су се припремали и завршили радови за изложбу.

5. јун одржана радионица “Ликовност коју сањам”, том приликом су изложени сви радови из предходних радионица и припремљени за изложбу.

10. јуна на Дечијем одељену отворена је изложба радова ученика основних школа у оквиру пројека “Упознајмо Европску унију”. Радови су плод четири радионице које су у протеклиа три месец водили ангажовани наставници ликовног и стручни сарадници у организацији радника Дечијег одељења Мелеке Жупић. Радионице су водили Зехра Шкријељ, Емина Ганић, Фифа Коца и Енес Никшић. Отварању је предходио пригодан културни програм.

17. јуна на Дечијем одељењу је отворена изложба графичких радова, изложба је трајала до 2. јула.

Септембар  месец  је почео у раду са предшколцима и првацима. Дечије одељење је започело са пројектом “Упознајмо библиотеку”. Пројекат је намењен деци предшколског узраста . Кроз одељење ће проћи 32 групе предшколаца са градског подручја. Посете ће се одвијати сваке среде у току 2015 /16.год.

Циљ овог пројекта је да се деци кроз игру , причу и разне веселе садржаје приближи књига и дружење са библиотекарима и самом Библиотеком.

У току септембра месеца Одељење су обишле три групе.

17. септембра седам одељења другог разреда основне  школе „Братство“, посетила Дечије одељење библиотеке. Деца су провела сат времена на одељењу.

7.10.2015. У оквиру пројекта “Библиотека је мој други дом”, ученици другог разреда ОШ “Десанка Максимовић” посетили Дечије одељење Библиотеке. Уз причу, читање, цртање и бојење провели су два сата у дружењу са библиотекарима. Пројекат “Библиотека је мој други дом” је намењен деци другог разреда, тако да ће сваког уторка по једно одељење заједно са својом учитељицом обићи наше одељење. У току октобра месеца Одељење за децу су обишле четири групе и то из основне школе ”Стефан Немања”.

Поводом обележавања дана Дечије недеље, Дечије одељење Народне Библиотеке „Доситеј Обрадовић“, бесплатно  је уписало 130 ученика првих разреда  ОШ “Стефан Немања“. Том приликом се представила ОШ „Десанка Максимовић“ са приредбом у којој је учествовало преко 70-торо деце. Приредба и свечано уручење чланских картица се одржало 8.10.2015.године a чланске картице је учитељицама уручио Амир Даутовић председник друштва за језик и књижевност. Приредби су учествовали сви ђаци прваци ОШ “Стефан Немања“ са својим учитељицама. Ово је уједно била прилика да се деца и учитељице ових двеју школа мало више друже и упознају.

У среду 14. 10. 2015.  Дечије одељење је организовало једночасовно дружење са ученицима ОШ “Александар Стојановић Лесо”, истурено одељење Себечево.  У циљу промоције библиотеке и развијања читалачких навика,  бесплатно су уписана  сва  деца овог истуреног одељења, а то је укупно 57  деце од предшколског узраста до 4 разреда. Обзиром да је ово школа са сеоског подручја, ово је била прва посета те деце Библиотеци, па нису крили одушевљење што могу са собом да понесу књигу коју су изнајмили. Овом приликом је и њиховој школској библиотеци поклоњено  130  књига које су са одушевљењем прихватили.

У току октобра месеца настављено је са пројектом „Упознајмо библиотеку“. Дечије одељење је посетило  у четири одржане радионице 8 група припремног предшколског периода са својим учитељицама. У једночасовном дружењу са нама малишани су искрено уживали.

29.10.2015. почела са радом нова радионица под називом „Колаж радионица“, намењена је деци деци 6, 7 и 8 разреда основних школа. Група је састављена од 16 деце и то која су надарена из области уметности и имају талента и интересовања за нове начине израза. Радионица се одржава једном месечно, група је стална и одржаваће се све до јуна месеца 2016. године када ће бити припремљена изложба свих радова које ће деца у току радионица направити. У току ове године одржане  су три радионице и то 29. октобра 26. новембра и 29. децембра 2015.године.

У октобру месецу кроз Дечије одељење су прошле 4. групе припремног предшколског периода у оквиру пројекта „Упознајмо библиотеку“, и то 7, 14, 21 и 28. октобра 2015. Деца су у обилазак долазила са својим васпитачима , а радионицама су могли да се придруже и родитељи деце и активно учествују у цртању, бојењу и резању радова.

5.11.2015. почела са радом нова радионица под називом „Графичка радионица“, намењена је деци старијег школског узраста и то осмих разреда, која имају интересовање за другачије технике цртања и израде радова.  Група је стална и броји 18 деце и похађаће је до јула месеца када је предвиђена изложба свих радова које ће у току године деца урадити. За ову радионицу је ангажована Емина Ганић, академски сликар.

06.11.2016. Дечије одељење Библиотеке наставља са акцијом бесплатних уписа ученика првих разреда, тако да је овом приликом уписано 118. ученика основне школе „Десанке Максимовић“ .Приредбу за  свечано уручење чланских картица је припремила и извела ОШ “Стефан Немања“.  Чланске картице учитељицама је уручио Аладин Имамовић ,члан кабинета градоначелника.

У току новембра настављено са пројектом Библиотека је мој други дом”,тако да су одељење обишла четири одељења основне школеСтефан Немања”.

Свака среда је у току месеца новембра и даље резервисана за рад  са припремним  предшколским периодом тако да нас је обишло у току новембра  8. група .

7. 12. 2016.  обележено 182. године од рођења Ј. Ј. Змаја ,  том приликом су ученици четвртих разреда ОШ ”Ј. Ј. Змај” у радионици где су библиотекари припремили материјал, тј. одштампали песмице, биографију, слике Ј. Ј. Змаја.  Деца су уредила  три изложбена паноа од којих је на крају одабран најбољи.  Са истом темом уређен је излог Дечијег одељења.

17.12.2016. одржана приредба поводом уручења бесплатних чланских картица.На  приредбу коју је  су извели ученици ОШ ”Ј.Ј.Змај” бесплатне чланске картице је добило 280. ученика првог разреда ОШ”Вук Караџић”. Картице је учитељицама уручио Вахидин Мелајац, члан кабинета градоначелника.

25.12.2016. завршен ИX  конкурс ликовних радова на тему “Знање је светлост” конкурс  је организован  за ученике  основних  школа . Одзив  и интересовање је био велик тако да смо на конкурс  добили 436. радаиз скоро свих основних школа па је жири у сатаву: Решад Пртинац, Зехра Шкријељ и Емина Ганић имали  тежак задатак да одаберу најбоље. Награђено је 26. деце и одржана је свечана додела награда. Иначе да нагласимо да нам је инспирација за тему за конкурс била то што је 2015.  проглашена од стране УНЕСК-а међународном годином светлости. То је глобална иницијатива чији је циљ да грађанима света укаже на важност светлости и оптичких технологија у нашим животима зарад наше будућности  и развоја друштва. Желели смо на овај начин да учествујемо И дамо допринос том обележавању. 

 

 

U Novom Pazaru,

v.d.direktor Elijas Rebronja

23.2.2016. godine