Najznačajnije ličnosti u historiji Novog Pazara (1461-2017)

Uređuje: Mensur Zukorlić (tel.: 063 8 413 545, E-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.)

 

Novi Pazar je historijsko ime grada koje, po jednoj od više pretpostavki, potiče od kovanice Jeni Pazar, što znači „novi“ i „pijaca ili pazar“. Novopazarci svoj grad najčešće zovu Šeher (tur. şehir; per. شهر  / šahr), imenom koje je gradu dao njegov osnivač Isa-beg Ishaković. Zbog svog orijentalnog izgleda nazivan je i imenom Yeni suk (nova pijaca).

Na ovoj stranici možete pronaći i pročitati biografije poznatih ličnosti koje su obeležile historiju u različitim razdobljima i oblastima. Izdvojili smo značajne ličnosti iz oblasti nauke, istaknute umjetnike, političare, kao i ličnosti porijeklom iz Novog Pazara, a koji su dali doprinos kroz različite vidove državi u kojoj žive i gradu iz koga potiču.

Pogledajte čime su se bavili, gdje su živjeli i šta je obeležilo život ljudi koji su svojim radom i djelima ostavili neizbrisiv trag u historiji Novog Pazara. Kako bismo vam obezbijedili što bogatiji izvor informacija o najznačajnijim historijskim ličnostima, listu biografija ćemo redovno dopunjavati.

  

A B C Č Ć
D Đ E F
G H I J K
L LJ M N NJ
O P R S Š
T U V Z Ž