CIKLUS FILMOVA SERVANTES INSTITUTA BEOGRAD

 ’’Servantes na točkovima’’ – putujući bioskop španskog filma

 

Kulturni centar u saradnji sa Servantes institutom Beograd i Filmskim fondom španske Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj organizuju projekcije filmova španske produkcije sa ciljem da se novopazarska publika bliže upozna sa bogatom španskom i latinoameričkom kinematografijom.

 

U Novom Pazaru će biti prikazani filmovi koji na najbolji način prikazuju raznovrsnost kinematografije na španskom jeziku – u smislu različitosti tema, izraza, filmskih tehnika i autorskih pogleda.

 

Odabrani filmovi, osim vernog prikaza sedme umetnosti hispanskog sveta, uvode gledaoce u savremeno špansko i latinoameričko društvo, u život i kulturu više od 400 miliona ljudi, u specifične načine na koje španski film obrađuje vreme.

 

Projekcije filmova biće održane u Svečanoj sali Kulturnog centra (na Balkonu), a ulaz je slobodan.

 

Program:

 

’’Život je lak kada žmuriš’’ (2013), David Trueba  – 13. mart (ponedeljak) u 20.00h

 

Španija, 1966. Antonio je profesor koji koristi pesme Bitlsa na svojm časovima engleskog. Kada sazna da će Džon Lenon posetiti Almeriju povodom snimanja filma, odlučuje da ode tamo i da ga upozna.

 

”Kamina ili mećava’’ (2012), Pako Leon – 14. mart (utorak) u 20.00h

 

Karmina drži radnju u Sevilji gde se prodaju iberijski proizvodi. Nakon što su je nekoliko puta opljačkali, i nije dobila odštetu od osiguravajuće kuće, smislila je način na koji može da se zaštiti. I dok čeka da vidi kako će se realizovati njen plan, sedi u svojoj kuhinji i razmišlja o životu, poslu i čudima.

 

’’Kinez za poneti’’ (2011), Sebastijan Borenštajn – 15. mart (sreda) u 20.00h

 

Bez čuda život ne bio bio zanimljiv. Nikome, pa ni Robertu, namćorastom vlasniku gvožđare iz Buenos Ajresa i kolekcionaru bizarnih novinskih vesti. Jednog dana u blizini aerodroma, Roberto pristaje da poveze Kineza koji, bez znanja jezika i samo na osnovu istetoviranog telefonskog broja, traži rođake u Argentini.

 

’’Muškarci na gotovs’’ (2012), Sesk Gaj – 16. mart (četvrtak) sa početkom u 20.00h

 

Osmorica zbunjenih četrdesetogodišnjaka svakodnevno upada u situacije koje su odraz njihovog glavnog problema: krize muškog identiteta. Njihova nesigurnost u izražavanju onoga što osećaju dovodi ih do komičnih situacija pred kojima žene ostaju bez teksta.

 

Horski film koji skenira emotivni život nekih muškaraca i ponekih žena.

 

Dobrodošli.