OTVARANJE LIKOVNOG SALONA MLADIH 2017.

Koncept LIKOVNOG SALONA MLADIH se zasniva na promociji likovnog stvaralaštva mladih autora, ali i na razmeni ideja i poređenju likovnih preokupacija lokalnih umetnika i onih koji dolaze iz drugih gradova Srbije. Na konkurs za LIKOVNI SALON MLADIH 2017. pristiglo je 72 rada od 52 autora iz naše zemlje. Veliki broj učesnika dolazi sa Departmana umetnosti Državnog univerziteta i Fakulteta umetnosti na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, ali i prištinskog Fakulteta likovnih umetnosti u Zvečanu, Fakulteta umetnosti u Nišu i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Tek nekolicina srednjoškolaca je takođe među učesnicima.

 

Žiri XIII LIKOVNOG SALONA MLADIH u Novom Pazaru u sastavu:

 

Hidajet Masličić, akademski slikar

 

Svetlana Čeković, istoričar umetnosti

 

Ajla Dazdarević, dipl. grafički dizajner

 

je zasedao 10. maja 2017. god. Radovi koji nisu prošli selekciju, po mišljenju Žirija, ne poseduju adekvatan kvalitet i ozbiljnost u pristupu manifestaciji, tako da je za izložbu odabrano 35 radova. Žiri je doneo jednoglasnu odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada i pohvala:

 

I nagrada (25 000 din.) je dodeljena Esadu Jašareviću – za grafiku

 

II nagrada (15 000 din.) je dodeljena Martini Đorđević – za sliku

 

III nagrada (10 000 din.) je dodeljena Harisu Rahiću – za sliku

 

Žiri Salona je dodelio specijalnu nagradu (učešće u koloniji „Sandžak inspiracija umetnika 2017“) Semri Kadrić, a uputio pohvale za radove Julije Milićević, Davuda Turkovića i Samire Šabović.

 

Izložba radova će biti otvorena u petak, 19. maja 2017. god. u 19.30 – Galerija MMC, kada će biti i svečano uručene nagrade i plakete.