KARAVAN IGRE U NOVOM PAZARU

Nacionalna fondacija za umetničku igru i Beogradski festival igre, uz podršku Fondacije Art Mentor iz Lucerna i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, otpočeli su realizaciju projekta Karavan igre.

Cilj projekta, Karavan igre je da kroz umetničke, kreativne i edukativne, a pre svega interaktivne programe u 15 odabranih gradova u Srbiji, predstavi i promoviše umetničku igru. U toku četiri meseca, odnosno u periodu od septembra do decembra 2017 godine, pažnja najšire kulturne javnosti u Srbiji, pre svega mladih ljudi i nove publike, biće fokusirana na umetničku disciplinu koja se u svetu prepoznaje kao jedna od najvažnijih u oblasti kreativne industrije i turizma, ali i benefita koje donosi lokalnom stanovništvu, od rada sa decom i mladima, animiranja nove pozorišne publike, do programa rekreacije i plesne terapije. Ideja je da Karavan igre u svakom gradu kroz trodnevni program ponudi brojne aktivnosti, približi klasičan balet i savremenu igru svim zainteresovanim učesnicima i posetiocima, i istovremeno ponudi drugačiji kulturni sadržaj. U Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Subotici, Vranju, Novom Pazaru, Negotinu, Kraljevu, Vršcu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Čačku, Zrenjaninu i Smederevu, publika svih generacija će moći da prisustvuje predstavama, da prati filmski program i prezentacije, otkriva umetničke fotografije iz savremenih produkcija, sluša predavanja o istoriji igre, novim koreografskim postavkama, pravilnom i pravovremenom radu sa baletskim talentima, festivalima igre u svetu… Najmlađi će imati priliku da se uključe u praktične edukativne radionice ili majstorske kurseve, da razgovaraju sa svojim vršnjacima koji pohađaju profesionalne baletske škole u Beogradu i Pančevu, dok će njihovi roditelji moći da se posavetuju sa pedagozima i stručnjacima.

Kroz ovaj intenzivni program, sagledaće se nivo interesovanja publike, mogućnost daljeg uključivanja talentovane dece u različite programe, kao i tehnički kapaciteti pozorišnih sala za uspostavljanje narednih gostovanja. Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre, i istovremeno podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal.

 

Za ostvarivanje ovog projekata Nacionalna fondacija za umetničku igru koristi veliki deo sopstvenih resursa, od filmskog i foto arhiva, do angažmana brojnih igrača, koreografa, pedagoga, repetitora, istoričara igre, kompozitora, baletskih kritičara, učenika baletskih škola… Svi programi su za publiku besplatni, a cilj je da trodnevne aktivnosti u svakom gradu okupe minimum 3.000 posetilaca i učesnika svih generacija. Pored Fondacije Art Mentor iz Lucerna, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, kao i gradova domaćina, realizaciju je podržala agencija Terra Travel iz Beograda kao zvanični prevoznik, dok je RTS glavni medijski pokrovitelj.

 

KARAVAN IGRE U NOVOM PAZARU

 

Kulturni centar Novi Pazar

 

Petak 27. oktobar 2017. godine – projekcije filmova

 

Svečana sala (na Balkonu)

”Prva pozicija” – sa početkom u 17.00h

Režija: Bes Kargman trajanje: 95’

Dokumentarni film “Prva pozicija” govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na festivalima dokumentarnog filma u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

 

”Bele noći” sa početkom u 19.00h

Režija: Tajlor Hakvord uloge: Mihail Barišnjikov, Gregori Hajns… trajanje: 136’

Nikolaj (M. Barišnjikov) je davno pobegao iz bivšeg Sovjetskog saveza. Tokom putovanja, njegov avion se spektakularno ruši na pisti u Sibiru. Zarobljen u zemlji iz koje je pobegao, boravi kod Rejmonda, amerikanca koji je pobegao tokom Vijetnamskog rata. Nikolaj očajnički želi da pobegne iz zemlje, ali Rusi imaju druge planove.

 

Subota 28. oktobar 2017. godine

 

11.00h – otvoreni čas baleta, pedagog Marija Janković, prva solistkinja baleta (Koncertna dvorana)

12.00h – press konferencija i otvaranje izložbe (Foaje)

13.00h – 14.00h – otvoreni čas baleta za decu iz Novog Pazara / klasičan balet (Koncertna dvorana)

14.00h – 15.00h – otvoreni čas baleta za decu iz Novog Pazara / savremena igra (Koncertna dvorana)

16.00h – predstava za decu “Mali princ” (Koncertna dvorana) 16.30h- predstava “Časovi igre za odrasle i napredne” koreograf: Staša Zurovac (Hrvatska) (Koncertna dvorana)

17.00h – razgovor sa decom i roditeljima nakon predstava – Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru (Foaje)

17.30h – predavanje / Savremena igra i kreativne industrije Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru (Kulturni centar Novi Pazar, Foaje)

19.00h – Baletski gala koncert

nastupaju prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole ”Dimitrije Parlić” iz Pančeva

(Koncertna dvorana)

 

Ulaz je slobodan za sve programe.

 

Dobrodošli!