OTVORENA IZLOŽBA RADOVA AUSTRALIJSKIH ABORIDŽINA

U petak, 22. septembra 2017. godine u 19.30, u Galeriji MMC, otvorena je izložba radova australijskih Aboridžina – pustinjskih umetnika, pod nazivom “Treasures of the Spirit”/ “Bogatstvo duha”.

Organizatori su ambasada Australije u Beogradu, Grad Novi Pazar i Kulturni centar Novi Pazar. Na otvaranju su govorili ambasadorka Australije u Srbiji Džulija Fini (Julia Feeney) i gradonačelnik Novog Pazara g-din Nihat Biševac.

Ovi radovi su dela grupe aboridžinskih umetnika iz male zajednice TjunguPalya koju uglavnom čine autori iz Južne Australije. Prema izboru autorke izložbe Kristin Nikols (Christine Nicolls) sa Univerziteta Flinders u Adelejdu, na izložbi su zastupljeni: Niankulia Votson, Ankalija Kurtis, Maringka Bejker, Beril Džimi, Lens Pek, Dejvid Miler, Džindžer Vikiliri, Vingu Tingima i Džimi Bejker, koji spadaju u najvažnije predstavnike aboridžinske umetnosti. Ovoj izložbi je dodat i rad koji je u vlasništvu ambasadorke.

“Umetnička dela koja su naslikali članovi ove posebne grupe, među kojima i ljudi koji tokom odrastanja nisu bili u kontaktu sa belcima, karakteriše snaga kompozicije, sloboda i neuobičajen kolorit. Uz sve to njihove slike nedvosmisleno prenose optimističnu egzaltaciju volje za životom. Ovo proističe iz Pitjantjatjara Yankunytjatjara religijskih, ceremonijalnih i pravnih sistema, poznatijih kao Tjukurpa…”

dr Christine Nicolls

Radovi koji su predstavljeni novopazarskoj publici do pre samo deset godina bili su vidljivi samo malom i odabranom krugu Aboridžina, a danas pomažu da saznamo više o identitetu jednog od najstarijih naroda na svetu.

Izložba će biti otvorena za posetioce do 05. oktobra 2017. godine