OTVORENA 14. GODIŠNJA IZLOŽBA SULU-A

U sklopu proslave Dana Grada, u subotu, 20. aprila 2019. godine u 19.30, u Galeriji MMC, otvorena je 14. Godišnja izložba Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika (SULU).

 

Ovo udruženje postoji 16 godina, a čine ga ne samo umjetnici koji žive ovde, već svi oni koji ili potiču iz ovog regiona, ili su na neki način blisko vezani za ovu sredinu. Izložba je prilika da se javnosti prezentuje aktuelno likovno stvaralaštvo njenih članova, ali i da se donesu zaključci o opštoj umjetničkoj klimi Sandžaka.

 

Značaj i vrijednost postojanja ove umjetničke asocijacije je nepobitna, kako za likovnu scenu Sandžaka, tako i za sveukupnu kulturnu klimu cijele zemlje i okruženja, a to su prepoznali i oni koji godinama finansijski pomažu aktivnosti SULU-a: Grad Novi Pazar, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kulturni centar Novi Pazar.

 

Zastupljena su djela 25 umjetnika, a izložbu će nakon Novog Pazara vidjeti i likovna publika u Beogradu (Umetnički paviljon ”Cvijeta Zuzorić”) i Sarajevu (Gradska vijećnica). Na izložbi su govorili Ajla Dazdarević, koordinator u Galeriji MMC, i prof. Ervin Ćatović, predsjednik Udruženja. Gradonačelniku Nihatu Biševcu i direktoru Kulturnog centra Novi Pazar Huseinu Memiću uručene su plakete za doprinos radu Udruženja.

 

Izložba će biti dostupna likovnoj publici do 09. maja 2019. godine.