SVEČANA DODJELA KNJIŽEVNE NAGRADE „ALADIN LUKAČ“

Svečanost je otvorila Dželila Madžović, nastavnica u Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” Novi Pazar kompozicijom na gitari Cafe br. 2 Vojislava Ivanovića i Enes Dupljak, dobitnik nagrada na takmičenjima u programima za mlade koje organizuje Kulturni centar u nekoliko kategorija (besjeda, poezija, voditelj), poezijom rh. Aladina Lukača: „Gitare morte“ i „Kao san“.

Obrazloženje odluke žirija pročitala je Hasna Ziljkić (KC), dok je Plaketu za najbolju zbirku poezije izdatu u 2018. godini – Ersanu Muhoviću uručio Šerif Lukač, otac preminulog pjesnika po kome nagrada nosi ime.

 

Ersan je dobio i vaučer u iznosu od 50.000 dinara.

 

Svečanosti su prisustvovali brojni građani Novog Pazara – književnici, profesori, javni djelatnici, studenti, članovi porodice Lukač, porodice Muhović itd.

 

Bila je ovo 13. nagrada “Aladin Lukač”, dodijeljena ove godine, i ona je pripala Ersanu Muhoviću iz Novog Pazara za zbirku poezije „Epistola“.

 

Na svečanosti je bilo riječi i o izradi Monografije ove nagrade, koja je završena i čeka se još na završetak procedure koja se odnosi na štampu. Monografija Književne nagrade „Aladin Lukač“ obuhvata period od 2005. godine do 2018. “Ono što se zapiše ostaće kao najbolji svjedok našeg djelovanja i bivstvovanja”.

 

Ersanu Muhoviću Kulturni centar čestita još jednom na nagradi i želi uspješan nastavak puta koji je za sebe odabrao.