Kategorije
Zanimljivosti

Preporuka odeljenja za matične poslove

Spread the love

Kongresna biblioteka u Vašingtonu je nezaobilazna tačka u istoriji SAD-a. Ova važna i ugledna institucija, između ostalog, sakuplja najbolje evropske knjige, prenosi evropsku kulturu na američko tlo i obogaćuje ga intelektualno.

Predsednik Džeferson je insistirao na izgradnji sveameričke biblioteke jer je verovao da se slobodno društvo može izgraditi samo snagom intelekta. Predsednik Adams je s razlogom doneo odluku o osnivanju biblioteke i preseljenju prestonice iz Filadelfije u Vašington. 1800. godine on je dao 5.000 dolara za kupovinu knjiga za potrebe Kongresa.

Zgrada biblioteke je podignuta 1897. godine. Ona simbolično predstavlja Deklaraciju nezavisnosti u umetnosti, jer je to prvi put u istoriji SAD-a da su arhitekte i vajari bili samo Amerikanci. Ali biblioteka sadrži knjige iz celoga sveta, metodično je sakupljala materijal o istoriji svetskog prava, čineći sistem i služeći parlamentu, i tako učestvovala u stvaranju američkog političkog sistema.

Kongresna biblioteka je simbol američke superiornosti u informisanosti. Sastoji se od 128 skladištenih jedinica, pola miliona analitičkih zahteva od kongresmena godišnje, skoro milion posetilaca, više od 4.000 zaposlenih, 22 čitaonice koje su dostupne američkim građanima, 750 km polica, što iznosi veću razdaljinu nego što je ona od Moskve do Peterburga, a svakog dana biblioteka dobija 1.000 novih knjiga.
(Tekst preuzet sa RTS Digital)

Preporučila Binela Kršić Fetahović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *