Kategorije
Preporuke za čitanje Zavičajno odeljenje

Preporuka zavičajnog odeljenja

Spread the love

Kao zvezda vodilja svakom radniku biblioteke su pet zlatnih Ranganatanovih pravila iz 1933. godine:
– Knjige su za korišćenje
– Svakom čitaocu njegova knjiga
– Svakoj knjizi njen čitalac
– Čuvajte vreme čitalaca
– Biblioteka je organizam koji raste.
Uloga bibliotekara je da organizuje ( odabere, klasifikuje, katalogizira) bezbrojne izvore informacija sa različitih sajtova na način koji bi korisnicima omogućio što lakše korišćenje.Biblioteka izlazi iz svojih tradicionalnih okvira i postaje informacioni centar, a bibliotekari će uspeti da je prate u svemu tome i biti savremeni distributeri informacija.
Svetski dan knjige se obeležava 23. aprila, na dan smrti dva velika evropska pisca – Migela de Servantesa i Viljema Šekspira.Knjiga je najveći izvor ideja a u cilju odavanja priznanja magičnim rečima koje su nas obogatile proslavljamo Svetski dan knjige.Zavičajno odeljenje biblioteke i danas svojim online korisnicima pisane riječi pruža prozu svojih sugrađana.

Čarobna voda

Živio jedan princ koji je bio toliko lijep da je cijeli sijao.Jednog dana postao je ružan. Jedan starac mu reče ima jedna voda koja ćete izliječiti. Ali to je preko 13 okeana i 2000 koraka. Smatra se da se blizu te vode nalazi puno raznih čudovišta. Princ se nije bojao uzeo je 60 brodova, a u svaki brod po 300 ljudi, krenuo je i stigao. Kod vode vide 4 čudovišta, ali on se nije plašio, snašao se i sve ih pobio. Posle toga su tražili i našli čarobnu vodu popio je tu vodu u opet postao lijep.


Mlečni zub

Bio jedan dječak koji se zvao Emir. Emiru se klimao zub. Jednog dana se igrao sa drugarima. Emira je pogodila lopta u zub. Zub mu je pao na zemlju. Emir se uplašio, a drugari su mu aplaudirali. Emir se začudi. Jedan drug mu reče ispao ti je mlečni zub. Emir upita šta je to mlečni zub, a drug mu reče to je zub koji pada poslije njega rastu stalni zubi. Emir je bio sretan zbog toga što će mu porasti novi i bolji zub.


Kraljevstvo

Bio jedan kralj koji je imao 2 ćerke. Prva ćerka je toliko bila pametna, a druga toliko lijepa. Njih dvije se nikad nisu slagale. Kada se sretnu odmah se posvađaju. Jednog dana dođe čarobna vila i otela im je oca. Čarobna vila je rekla djevojkama da moraju da se slože da bi im vratila oca. Dugo su razmišljale o tome i na kraju su pristale da se slože. Složile su se i bilo im je lijepo. Vila je vidjela kako se slažu i vratila im je oca. Živeli su dugo i sretno.

Zejid Murić

Preporučila Safeta Šahman

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *