Kategorije
Zanimljivosti

Preporuka odeljenja za matične poslove

Spread the love

Upoznajte sa Leninku – rusku državnu biblioteku. Uprkos brojnim promenama imena, čitaoci, osoblje i kolege sa Zapada i dalje koriste ovo ime, i to ne zbog starih portreta i spomenika koji su ostaci bivše epohe i nalaze se svuda, u samoj zgradi i ispred nje. Biblioteka je stekla nacionalni status u sovjetskoj epohi, posle 1925. Njen zadatak bio je da sačuva i sakuplja sva novija sovjetska izdanja. Tako je postala simbol istorijskog i kulturnog legaliteta proleterske države. Kakve su bile promene kroz koje je Leninka prolazila i kakav je njen život danas saznajte u ovom dokumentarcu.


Zvanično, Apostolsku biblioteku Vatikana osnovao je 1475. godine papa Sikst V, koji je nasledio papu Nikolu V, inače profesionalnog bibliotekara. Prvi put se papska biblioteka i tajna arhiva spominju u 4. veku. Već 817. godine, papa Paskal I ustanovio je mesto bibliotekara u Rimskoj crkvi. Posle toga nastao je jedan period pometnje tokom kojeg su pape prestolovale u Peruđi, pa u Asiziju. Kolekcije knjiga bi se rasturale, a onda ponovo skupljale.

Vatikanska biblioteka ima ogromnu prednost u odnosu na bilo koju sekularnu biblioteku u svetu. Kod njih važi pravilo: nije važno sakupiti sve knjige koje postoje, već je dovoljno imati najbolje knjige i rukopise koji imaju veze sa istorijom hrišćanstva. Nije važno da li je to istočno ili zapadno hrišćanstvo. Ovde se ne čuva mnogo primeraka – samo oko milion i po, zajedno sa kolekcijama novčića i mapa. Ali kakvi su to primerci!

Tu je oko 8.000 primeraka inkunabula i 120.000 rukopisa. U glavni sadržaj Vatikanske biblioteke ulaze rukopisi, uključujući i slovenske. Crkveno pravo, crkvena umetnost.

Od 1881, papa Lav XIII otvorio je Vatikansku biblioteku naučnicima, a 1885. sagrađena je čitaonica koja još uvek radi.

Preporučila Binela Kršić Fetahović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *