Kategorije
Odeljenja za odrasle čitaoce Preporuke za čitanje

Preporuka odeljenja za odrasle čitaoce

Spread the love

Crni bivo u srcu pesma Gavrila Stefanovića Venclovića delo je koje govori i peva o prolaznosti, smrti i nestajanju, o neprekidnom procesu obnavljanja – smrti i rađanju. Uprkos tome, pesma Crni bivo u srcu nije pesimističkog karaktera, jer Vencloviću pesimizam nije svojstven.

Preporučila Mersiha Kardović


Žabe je komedija atinskog dramaturga Aristofana, prvi put izvedena 405. godine pre nove ere.

Predmet komedije jeste Atina, pri kraju Peloponeskog rata, između pobede kod Arginuskih ostrva 405. godine pre nove ere i konačnog sloma godinu dana kasnije kod Egospotama.

Prema tumačenju Radmile Šalabalić ideja sadržana u komediji odnosi se na napore pesnika da ukaže Atinjanima na mogući izlaz, spas od potpune propasti u ratu sa Spartom. Aristofan izlaže ideju da za Atinjane spas nije više ni u miru, ni u ratu već u povratku idealima prošlosti, idealima iz vremena pobeda na Maratonu i Salamini koje simbolišu na literarnom planu Eshilovi tragički junaci. Spas je u propuštenom: da su se držali načela mere i pravičnosti ne bi ni došlo do atinskog imperijalizma i beskrajnog ratovanja.

Na drugom značenjskom planu, Aristofanova komedija predstavlja prvu detaljnu i obrazloženu književnu kritiku u savremenom značenju. Njegove procene ciljeva poezije, preporuke i kritike imaju vrednost ozbiljne teorije. Ona je prvi prilog književnoj estetici u svetskoj književnosti (Drojzen).

Sam naslov parodira sofističko nadgovaranje, odnosno aristokratsko-oligarhijsko intelektualno blebetanje i demokratsko-demagoško glasno kreketanje.

Preporučila Anisa Karaahmetović Fetahović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *