ONLINE PROMOCIJA ZBIRKE HUMORESKI I ANEGDOTA "EDEPSUZ", ŠEFKE BEGOVIĆ LIČINA

   U petak, 29. januara 2021. godine, u prostorijama naše ustanove, održana je onlajn (online) promocija najnovije knjige Šefke Begović Ličina. U pitanju je zbirka humoreski i anegdota „Edepsuz“. Zbog aktuelne situacije u vezi pandemije, promocija je održana bez prisustva publike, a emitovana je preko Facebook kanala Zavičajnog odeljenja. 

   O knjizi je govorila urednica i lektor knjige Hasna Ziljkić, odlomke iz knjige je čitao pisac Enes Nikšić, a programom je Azra Biševac.

   Govoreći o knjizi, Hasna Ziljkić  je istakla: „Svima nama je potrebno malo više smijeha. Način na koji Šefka prenosi na papir sve te priče, predstavlja veliko umijeće, ali i umjetnost. To je daleko od ismijavanja. Govor koji je zastupljen u ovoj knjizi je svakodnevni govor našim nana i djedova, pa i dosta toga nalazimo i u govoru današnjeg običnog naroda, što je jedno bogatstvo koje ova knjiga neće dozvoliti da izgubimo. Svega ćemo još naći ovdje – sukob generacija, tradicionalnog i savremenog, muža i žene, sukob kultura življenja. Priče su uglavnom u dijalozima, što daje potrebnu dinamiku tokom čitanja. Iako knjiga sadrži malo opisa, likovi su ti koji nas uvode u svoje svjetove i čitalac će po načinu njihovih pripovijedanja imati jasnu sliku o svemu. Ustvari, ovo je jedna od rijetkih onih knjiga koja, dok je čitamo, kao da gledamo film. I neće to nimalo izgledati neozbiljno.“

   Šefka Begović-Ličina je rođena 1949. godine u Rasovu kod Bijelog Polja. Autorica je zbirki priča: “Duša u leptiru“, „Niska od merdžana“, „Đulizara“ i „Vrisak krvi“, kao i romana „Brezđetka“. Koautorica je „Sandžačkog rječnika“. Živi i stvara u Novom Pazaru.