Promocija monografije "Deževa od davnašnjih do dana današnjih"

    U organizaciji Narodne biblioteke ,,Dositej Obradović'' Novi Pazar održana je promocija monografije ,,Deževa od davnašnjih do dana današnjih'', autora Vladete Golubovića. O knjizi su pored autora govorili recenzenti prof. dr Branko Jovanović i prof. dr Vladan Virijević, prof. dr Hivzo Gološ, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva ,,Ras'' Zoran Popović.    

Golubović je istakao da pisanje o Deževi za njega predstavlјa veliku odgovornost i ostvarenje. 

    ,,Predmet istraživanja ove publikacije je Deževa, shvaćena kao jedinstven istorijsko-geografski i demografski prostor, a u određenim periodima i teritorijalno-administrativna jedinica.  ,,Deževa od davnašnjih do dana današnjih'' sadrži osnovne podatke o istorijskom i geografskom prostoru, poreklu i seobama stanovništva, institucijama lokalne zajednice, školama, crkvama i manastirima, običajima, rodovima i pojedinačnim karakteristikama ovog kraja''... Vladeta Golubović. Tokom rada koristio je arhivske izvore.

    Promociju su upotpunili nastupi članica hora ,,Rašankice'' sa Bilјanom Pavlović, KUD ,,Golija'' i Velјko Petronijević, pobednik u Prislonici 2021. godine, u izvornom sviranju na svirali. Deo teksta iz knjige pročitala je Nevena Pavlović, učenica Gimnazije.

    Publikacija  ,,Deževa od davnašnjih do dana današnjih'' objavlјena je u izdanju Istorijskog arhiva ,,Ras'' Novi Pazar i finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.