Sedmi (7.) Književni Susreti - "FEMILI" za 2022. godinu

U Narodnoj biblioteci ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru otvoreni su sedmi po redu književni susreti književnika nacionalnih manjina ”Femili”. Ove godine, na tradicionalnom Festivalu manjinske literature ”Femili”, pored književnih predstavnika manjinskih zajednica, učestvuju i književnici većinskog naroda.

Nakon svečnog otvaranja manifestacije, održan je okrugli sto na kojem je bilo riječi o mogućnostima saradnje, razmjeni iskustava po pitanju stvaralaštva između manjinskih i većinskih pisaca u Srbiji, kao i u oblasti izdavaštva.

Književni susreti nacionalnih manjina ”Femili” jedinstveni su na Balkanu. Za sedam godina okupili su više od 40 pisaca iz 12 različitih nacionalnih zajednica. Organizuje ih Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Novog Pazara.

 

 

Druženje pisaca i učenika u okviru književnih susreta FEMILI

 

U okviru književnih susreta pisaca  ’’FEMILI’’ danas je u novopazaraskoj Gimnaziji organizovano  druženje pisaca iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore i Republike Srbije sa učenicima.

Učenici su iskazali veliko zadovoljstvo što su u prilici da ugoste književnike, pisce profesore, da se druže sa njima i razmene iskustva i mišljenja. Ovo nam je potvrdila i učenica treće godine Gimnazije, na prirodno matematičkom smeru Berina Dupljak.

”Književnost je nešto što nema granicu i mi smo to želeli da dokažemo i mislim da sutra, pored neke osnovne profesije, možemo da se bavimo ovim jer je književnost nešto najlepše što se čoveku dogodi” kazala je ona.

Direktorka novopazarske Gimnazije, koja je bila domaćin današnjeg druženja pisaca i učenika, Dženana Raždaginac kazala je u izjavi za RTV Novi Pazar da je ovo jedinstvena prilika da učenici razgovaraju sa eminetnim književnicima o književnom stvaralaštvu, idejama i načinu pisanja.

”Naši učenici će nakon toga njihove pesme kazivati i deo proze, i imaće priliku da dobiju povratnu informaciju što će im koristiti u budućnosti i uticati na njihovo bavljenje književnošću. Izuzetno je važno da se deca usmeravaju na ovaj način, jer je i sama Gimnazija poznata po kulturi i književnosti i mi ćemo nastaviti da negujemo tu tradiciju” kazala je Raždaginac ukazavši na spremnost za dalju saradnju sa ustanovama kulture.

Profesor književnosti iz Podgorice, Radoman Čečović kazao je da je organizacija ovogodišnjih književnih susreta na izuzetno visokom nivou.

”Zadatak škole nije da napravi pisca, na to utiču neki drugi faktori. Zadatak škole jested a obezbedi uslove i prostor. Moje veliko oduševljenje je radom profesora i direktorke, te kompletnog menadžmenta ove škole da imaju tu vrstu senzibiliteta da otvore taj prostor da ovi mladi ljudi spoznaju u ovoj životnoj dobi moć umetničke upotrebe jezika” kazao je on.

Organizator književnih susreta je biblioteka ”Dositej Obradović”. Održavaju se pod pokrovoviteljstvom Grada Novog Pazara i Ministrarstva kulture Republike Srbije.

 

 

Završna svečanost 7. Književnih Susreta "FEMILI"

 

Festivali poput književnih susreta Femili koji su u petak završeni u Novom Pazaru značajni su zbog razvijanja veza medju piscima aili i medju ustanovama kulture - istakao je za RTV Novi Pazar novopazarski književnik Enes Halilović. On je tek završene Femili susrete ocenio kao veoma uspešne pre svega jer su uključili i mlade Gimnazijalce sa kojima su se gostujući književnici družili.