Preporuka dečjeg odeljenja (1. april 2021. godine)

 

Preporučuje Meleka Župić


1. april 2021. godine

 

MEDVED

Autor: Simeon Marinković

 

 

Meda iz ove slikovnice je pravi sladokusac. U to ćete se brzo uveriti kad pročitate pesmice o medi i jagodama, o tome kako je meda nastradao kad je hteo da ukrade med iz košnice sa pčelama i o tome koliko meda voli kruške. Na kraju knjige su i dve priče – "Pametni meda" i "Tri medveda" – nastale po našim narodnim pričama. 

 

 Link za čitanje: https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka/III-107273#page/0/mode/1up

 

S decom oko sveta

Autor: Branislav Crnčević

 

 

Uz pomoć ove izvanredno grafički opremljene knjige krenite sa vašom decom na put oko sveta i posetite 22 zemlje na svih pet kontinenata. Upoznaćete se sa običajima, navikama, pesmicama, pozdravima, jelima, igračakama i drugim zanimljivostima iz tih zemalja. Na ovaj način deca vrlo rano stiču osećaj za poštovanje drugačijih kulturnih obrazaca. Knjiga je 1998. godine dobila 1. nagradu na Sajmu knjiga u Beogradu i dve nagrade NEVEN za najbolju ilustraciju dečje knjige i za najbolju dečju knjigu iz oblasti popularne nauke.

 

 Link za čitanje https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka/III-108187#page/0/mode/1up

 

 

Plavi čuperak u garavom sokaku

Autor: Miroslav Antić

 

 

Mika Antić nam sa ljubavlju i sa puno duha govori o svojim prijateljima , ciganskoj deci i njihovom svetu koji živi u "Garavom sokaku".Kroz priče o drugarstvu, strahu, tugama, odrastanju , ljubavima i snovima , pesnik nas upoznaje sa razigranim dečijim svetom, opisanim kroz živopisne slike života u Garavom sokaku u kojima se može pronaći svako dete.

 

 Link za čitanje https://digitalna.nb.rs/wb/NBS/Knjige/Srpska_decja_digitalna_biblioteka/IV-1482#page/0/mode/1up