Prve mikrobit obuke za bibliotekare

U okviru projekta Digitalni građanin u petak je, 18. januara 2019. godine, u Narodnoj biblioteci Srbije održana prva u nizu mikrobit obuka za 45 zaposlenih iz 20 biblioteka u Srbiji.

U okviru projekta Digitalni građanin petak je, 18. januara 2019. godine, u Narodnoj biblioteci Srbije održana prva u nizu mikrobit obuka za 45 zaposlenih iz 20 biblioteka u Srbiji.

Početkom februara 20 biblioteka iz Srbije, čije su prijave na konkurs za učešće u projektu „Digitalni građanin” ocenjene kao najbolje, dobiće po 20 mikrobit računara, spakovanih kao knjiga, koje će moći da iznajmljuju građanstvu i koriste za sprovođenje besplatnih radionica u bibliotekama, obrazovnim ustanova i drugim javnim prostorima. Pored ovoga, predviđena je i realizacija još dve naprednije edukacije za bibliotekare, kao i donacija po pet „uradi sam“ elektronskih setova, kao dodatak mikrobitovima.

U drugoj fazi projekta, biće odabrano pet najaktivnijih biblioteka, po broju korisnika mikrobitova i održanih radionica, kojima će biti donirani ZD printeri, kao i potrebna obuka za korišćenje i prenošenje znanja. Kao i mikrobit uređaji, printeri bi trebalo da stoje na raspolaganju građanima u prostorijama biblioteke. Cilj projekta „Digitalni građanin“ je osnaživanje lokalnih zajednica i priprema za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije i edukacije trebalo bi da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.

U projekat je uključeno 20 biblioteka s teritorije Republike Srbije: „Eržebet Juhas” iz Subotice, „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Šabačka biblioteka, Biblioteka grada Beograda (Dečje odeljenje), Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović" iz Požarevca, Narodna biblioteka Osečina, Biblioteka „Centar za kulturu" Kladovo, Narodna biblioteka Bor, Narodna biblioteka „Radisav Nikičević“ u Jagodini, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić" u Kragujevcu, G radska biblioteka Čačak, Narodna biblioteka Užice, MIKC Infobus Prijepolje, Narodna biblioteka Kruševac, Narodna biblioteka „Njegoš,, iz Knjaževca, Narodna biblioteka „Dositej Obradović" u Novom Pazaru, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ u Nišu, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu i Javna biblioteka „Bora Stanković" iz Vranja.

 

U projekat uključen region

Projekat „Digitalni građanin" sprovodi Institut za inovativnost i razvoj mladih iz Zagreba u celom regionu i na ovaj način uključuje ukupno 170 biblioteka, među kojima je 120 iz Hrvatske, 20 iz Bosne i Hercegovine, 20 iz Srbije i 10 sa Kosova. Lokalni partner u Srbiji je program Bitka za znanje čiji je nosilac Fond B92.