C

Crnišanin mr. Ramiz: rođen je 22. aprila 1925. godine u Novom Pazaru. Osnovnu školu i gimnaziju završio u Novom Pazaru, a Pravni fakultet i magistraturu u Beogradu.

„Crnišanin je bio omladinski rukovodilac u srezu i opštini Novi Pazar, a zatim predsednik opštine i sekretar Opštinskog komiteta SKS u Novom Pazaru, poslanik Republičke i Savezne skupštine, zamenik Saveznog javnog pravobranilaštva u Beogradu i advokat od 1993 do 2002. godine. Neprestano je bio aktivan u javnom i političkom životu. Pisao je za „Borbu“ iz Novog Pazara, bio je glavni i odgovorni urednik lokalnog lista „Bratstvo“. Objavio je više desetina članaka u stručnim listovima i časopisima i učestvovao na brojnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu. Pisao je o Sandžaku, njegovom statusu, neophodnoj autonomiji i jasno i dosledno zastupao svoje političke stavove do kraja. Njegovi radovi bili su posvećeni demokratiji, ljudskim pravima, pravima Bošnjaka, pravdi i istini. Bio je jedan od najvećih sandžačkih intelektualaca i priznatih advokata u zemlji“, podsetili su iz „Foruma 10“.

Ramiz Crnišanin objavio je knjige: Tijesna čaršija, Priče iz tijesne čaršije, Rasprave, Ličnosti i događanja, Sandžak između Srbije i Crne Gore, Čaršijske priče i anegdote, Kazivanje hadži Jonuza Hamzagića, Sjećanje Jakupa Rahića i Slučaj Hafize Demirović. Crnišanin Ramiz je umro u Novom Pazaru 2016. godine.

 

A B C Č Ć
D Đ E F
G H I J K
L LJ M N NJ
O P R S Š
T U V Z Ž