J

Jaćović Aleksandar: agronom po struci, rođen je 1934. godine. Njegov predsednički mandate trajao je od   decembar 1989. do 3. Jula 1992.

U toku ovog mandata u Novom Pazaru su 1990. godine osnovani Udruženje „Ras" i Stranka demokratske akcije, Okružni odbor Srpskog pokreta obnove, a u septembru Socijalistička partija Srbije. Rad Opštinskog komiteta SKS zvanično je prestao 26. novembra 1990. godine.

Upravu prihoda, Geodetsku upravu i većinu inspekcijskih službi u toku 1991. i 1992. godine preuzeli su odgovarajući organi Republike, a Šumsko gazdinstvo ušlo je u sastav Društvenog preduzeća „Srbijašume".

Promene su zahvatile i oblast informisanja. Sve češći gosti Radio Novog Pazara bili su predstavnici višepartijskog sistema. List „Bratstvo" prećutno je ugašen sredinom 1992. godine, prestali su da izlaze listovi i bilteni po preduzećima, SDA je pokrenula reviju „Sandžak", a u Novi Pazar iz Beograda u manjem broju stizali su listovi političkih stranaka.

Rezultati su i u ovako teškim uslovima beleženi. Juna 1990. godine puštena je u rad druga faza Fabrike reznog alata, a Preduzeće za proizvodnju akumulatora nastavilo je proizvodnju u novom objektu. Osnovana je Zemljoradnička zadruga „Ras" 1991. godine i uspešno se odvijala realizacija ranije donetog Programa razvoja male privrede. Nastavljeno je sa izgradnjom stanova, vodovodne mreže, fekalne i kišne kanalizacije, sa asfaltiranjem ulica u gradu, seoskih puteva i vodovoda. Za novembarske praznike 1990. godine svečano su pušteni u rad: treći glavni dovod za vodovod od Pazarišta do filtera; saobraćaj put Mitrova Reka-Šaronje i nova trafostanica. Završen je kompleks „Jezero" i još dve stambene zgrade u Ulici Meha Alibašića sa preko 11.000 kvadratnih metara stambenog i 8.000 poslovnog prostora.

Po završenom mandatu predsednika Aleksandar Jaćović je bio direktor Predstavništva „Vojin Popović" holding u Beogradu, zatim direktor Poslovne zajednice ribarstva Jugoslavije. Sa porodicom živi u Beogradu.

 

 

Jahović (Turkcan) Mirsad: košarkaš, rođen je 1976 u Novom Pazaru, veoma talentovani Mirsad započeo je karijeru u Istanbulskom klubu Efes Pilsenu 1993/94, da bi 1999 odjeknula vest da je Mirsad potpisao ugovor sa New York Knicks! Postalo je sasvim jasno da je naš grad rodio veliku košarkašku zvezdu. Imao je veoma uspešnu karijeru tako što se nalazio u najboljim svetskim klubovima.

Turkcan je u sezoni 2004/2005. igrao za ruski klub Dinamo iz Moskve. Leta 2005. godine, potpisao je ugovor za turski Ulkersport.

Njegova sestra Emina Jahović je popularna pop pevačica u Srbiji i u ostalim delovima bivše Jugoslavije.

Mirsad Turkcan se pridružio istanbulskom Efes Pilsenu decembra 1998, ali samo da bi igrao na utakmicama Evrolige. Januara 1999, trejdovan je od strane Hjuston Rokitsa za Filadelfiju 76 (Philadelphia 76ers). Aprila 1999, Turkcan je potpisao za Njujork Knikse (New York Knicks).

1999-2000. potpisuje za Milvoki Bakse (Milwaukee Bucks). 2000-2001. igra za Efes Pilsen, zatim za PSG. 2001-2002. CSKA Moskva (Rusija) 2002-2003. Montepaski SIjena (Italija) 2003-2004. CSKA Moskva (Rusija 2004-2005. Dinamo Moskva (Rusija)  2012. je odjekivala sportska dvorana (Ulker) kako se Mirsad oprašta od košarke.

 

 

Jovanović Konstantin: diplomirani politikolog, rođen je 21. januara 1948. godine u Brusniku na Goliji, opština Ivanjica. Kao član SPS prvi je predsednik Opštine Novi Pazar u višepartijskom sistemu. Njegov predsednički mandate trajao je od  3. jula 1992.  do 26. novembar 1996.

Po svemu što se dešavalo na prostoru bivše SFRJ period Jovanovićevog mandata bio je jedan od najtežih posle oslobođenja 1944. godine. Dogodili su se raspad SFRJ, ratno okruženje Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, provokacije i pretnje evropskih zemalja, embargo i kompletna izolacija SRJ, što je uništilo proizvodne kapacitete, a najviše pogađalo građane.

U ovom periodu desio se dolazak velikog broja izbeglica i širilo se razorno delovanje političkih partija sa nacionalnih pozicija; bio je sve teži položaj privrede, odnosno preduzeća u društvenoj svojini, sporo se rešavala svojinska transformacija.

Skupština opštine formirala je krizne štabove radi efikasnijeg rešavanja problema značajnih za svakodnevni život. U rad štabova uključeni su predsednik SO-a, Izvršni savet i rukovodioci svih organa uprave. Snabdevanje, obezbeđivanje energenata i briga o izbeglicama predstavljali su posebne opštinske probleme.

Novi Pazar je u ovom periodu bio jedan od najbolje snabdevenih gradova u Srbiji, samim tim postao je i veliki trgovački centar. Međutim, zbog sve manje zaposlenosti i radnika na prinudnim odmorima, velikog broja izbeglica, niskih penzija i neredovnih primanja sve je manji broj građana mogao da koristi bogato snabdeveno lokalno tržište. Iz Bosne je u Novi Pazar stiglo preko 4.500 hiljade izbeglih lica, a iz Krajine 460. O njima su najviše brinuli Skupština opštine, Crveni krst, „Merhamet", privredne organizacije, vlasnici privatnih radnji i seoska domaćinstva, odbori islamske i pravoslavne verske zajednice i sami građani.

Uredbom Vlade RS uvedeni su bonovi, a iz robnih rezervi Opština je 1993.godine dobila i podelila građanima veću količinu životnih namirnica, a obezbeđeni su: drva i ugalj, nafta i njeni derivati za potrebe obdaništa i škola,

Novi Pazar je u ovom periodu posetio veliki broj stranih diplomata, dopisnika svetskih medija, članova humanitarnih organizacija. Dolazili su predstavnici ambasada Engleske, Kanade, SAD, novinari vodećih medija u svetu. Razne međunarodne misije prilikom dolaska u Novi Pazar, uglavnom su vodile razgovore sa funkcionerima SDA i drugih muslimanskih partija.

Međunarodna misija KEBSA boravila je u Novom Pazaru od 1. novembra 1992. do 31. jula 1993. godine, sa ciljem prikupljanja podataka na terenu, uglavnom političke prirode.

Izdavačka delatnost u ovom periodu bila je bogata, kako od strane institucija kuilture, poput Muzeja i Istorijskog arhiva, tako i od nevladinih organizacija kao što su „Damad" I „Mond pres" i nedeljne nezavisne „Sandžačke novine".

Zgrada Mitropolije u Ulici Relje Krilatice je restaurirana, a podržana je i inicijativa za restauraciju Đurđevih stupova. Podržana su i arheološka istraživanja lokaliteta Ras-Postenje. Uz veliku finansijsku pomoć Ministarstva za kulturu Srbije Narodna biblioteka „Dositej Obradović" konačno je 1995. godine smeštena u preuređenu zgradu bivšeg bioskopa u Gradskom parku.

Po prestanku predsedničkog mandata Kostantin Jovanović radni odnos nastavio je u organizaciji PTT u Novom Pazaru, a kasnije je bio direktor biblioteke „Dositej Obradović", odakle je otišao u penziju. Danas živi u Novom Pazaru.

 

 

 

A B C Č Ć
D Đ E F
G H I J K
L LJ M N NJ
O P R S Š
T U V Z Ž