N

Nikšić Omer: rođen je u Novom Pazaru 1902. godine, a po zanimanju je bio trgovac.  Vreme njegove predsedničke funkcije koju je obavljao samo osam meseci deli se na dva perioda: prvi ratni do 9. maja 1945. i drugi mirnodopski koji je trajao samo tri meseca, do 8. avgusta 1945. godine. Oba perioda su bila teška za obavljanje funkcije predsednika opštine.

Za vreme predsedničkog mandata Omera političke organizacije poput Narodno-oslobodilačkog fronta, Sindikata, Narodne omladine, AFŽ-a., od prvih dana posle oslobođenja organizovane su radne akcije: pionira i omladine; sindikalne; Narodnog fronta i Kominističke partije; vojske i milicije. Događaj koji je imao odjeka u gradu bilo je ubistvo Gojka Bačanina diplomiranog pravnika i predsednika Oslobodilačkog odbora Deževskog sreza. Njega je, juna 1945. godine, iz zasede ubila grupa četnika koja se krila u vračevskom delu Deževskog sreza.

Početkom aprila 1945. godine osnovano je preduzeće „Oknap" sa zadatkom da u šest srezova Sandžaka organizuje privredne aktivnosti. Narodni univerzitet u Novom Pazaru osnovan je 1. avgusta 1945. godine; u gradu su izlazile „Vijesti" a prvi broj „Bratstva" izašao je 1. juna 1945. godine. Organizovanim tečajem 28. Januara 1945. godine započeta je masovna, višegodišnja akcija opismenjavanja stanovništva Novog Pazara, koje je posle oslobođenja imalo preko 60 odsto nepismenih.

Omer Nikšić je jedno vreme bio odbornik GNO-a, inače je radio kao sudija Sreskog suda u Novom Pazaru. Kada je 1956. godine veći broj Muslimana počeo da odlazi za Tursku, odlučio je i on da ode sa njima. Naselio se u Pendiku, delu Istambula. U Turskoj se bavio trgovinom, gde je i umro 1967. godine.

 

 

Novović Milovan: Diplomirani je ekonomista, rođen je u selu Vučiniće 1933. godine. Predsednički mandat mu je trajao od 21. aprila  1982. do l. maja 1986.Nasledio je značajne rezultate svojih predhodnika, što mu je omogućilo i obavezivalo ga da nastavi s razvojnom politikom Opštine Novi Pazar.

Ovaj mandat karakterišu ulaganja u razvoj privrede. Izvršena je modernizacija TK "Raška" i svih drugih preduzeća u Novom Pazaru, završeni su Autobaza„Sandžaktrans" i treća fabrika IGM „Sloga" u Pobrđu, koju je svečano pustio u rad Slavoljub Rašković, tada predsednik Fonda za razvoj Srbije.

Povodom obeležavanja 40. godišnjice oslobođenja Novog Pazara 1983. godine završena je nova zgrada SDK u centru grada, a za julske praznike u Lukarima je svečano otvoren pogon Trikotaže „Raška".

Obimni radovi obavljeni su u oblasti infrastrukture: urađeno je 18.575 metara kišne i 11.742 fekalne kanalizacije, 7.000 metara vodovodne mreže, 42 km lokalnih puteva, 540 km puteva bez podloge i veliki broj ulica u gradu. Uređeno je 1.576 metara korita Raške i Jošanice, pušten je novi filterza vodu, a potisnim pumpama kapacitet vodovoda u gradu uvećanje za 50 odsto.

Milovan Novović je kasnije bio direktor Investbanke, gde je ostao do penzionisanja 1996. godine. 

Umro je u Novom Pazaru 19. septembra 2010. godine.

 

 

A B C Č Ć
D Đ E F
G H I J K
L LJ M N NJ
O P R S Š
T U V Z Ž