U

Ugljanin Sulejman: rođen je 20. novembra 1953. godine u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici, od oca Murata i majke Vehibe, peti po redu od ukupno sedmoro djece. Oženjen je Mersijom (Čaprić). Ima četvoro djece, tri kćerke i sina.

Doktor je stomatologije i specijalista stomatološke protetike. Pet godina stomatološkog fakulteta i tri godine specijalizacije stomatološke protetike završio je u Sarajevu. Postdiplomske studije prekinuo je u četvrtom semestru zbog početka rata u BIH, aprila 1992. godine. Aktivno se bavio sportom od 1969.g. do 1979.godine. 12. godina radio kao stomatolog u Medicinskom centru u Novom Pazaru, bavio se naučnim istraživanjem, od početka jugoslovenske krize svoj rad je posvjetio zaštiti ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Bošnjaka i izgradnji demokratije na prostoru bivše Jugoslavije. Član je izvršnog odbora SDA od njenog osnivanja u Sarajevu 26. maja 1990. godine, predsjednik SDA Sandžaka od 29. jula 1990. godine, predsjednik BNV Sandžaka od 11. maja 1991. godine, potpredsjednik SDA za bivšu Jugoslaviju (izabran na Kongresu SDA u Sarajevu 30.11.1991. godine). Na Skupštini BNV Sandžaka ponovo je izabran, 10.05.1998. godine, za predsjednika Vijeća za naredni petogodišnji mandate.

Na novembarskim izborima 1996. godine u SRJ izabran je za saveznog poslanika u Vijeću građana Savezne Skupštine SRJ ispred Koalicije "Lista za Sandak dr. Sulejman Ugljanin". Od 1991. godine aktivno je učestvovao u međunarodnim forumima na razrješenju jugoslovenske krize. Na direktnim izborima, septembra 2004. godine, izabran je za predsjednika opštine Novi Pazar. 2008. godine je izabran za ministra u Vladi Srbije, gde je formirao Kancelariju za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja.

Na direktnim izborima, septembra 2004. godine, izabran je za predsjednika opštine Novi Pazar. Za vrijeme obavljanja dužnosti predsjednika opštine Novi Pazar imao je velike uspjehe. Tokom njegovog mandata opština je dobila status grada, Novi Pazar je dobio Državni univerzitet, poboljšana je putna infrastruktura.

Na Parlamentarnim izborima održanim 16. marta 2014. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije na bošnjačkoj manjinskoj listi „SDA Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin“.

Nosioc je liste „Za bošnjačko jedinstvo“ koja je na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće 26. oktobra 2014. godine osvojila 19 mandata (od ukupno 35). Konstitutivnoj sjednici održanoj 17. novembra 2014. godine izabran je za predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 

 

 

A B C Č Ć
D Đ E F
G H I J K
L LJ M N NJ
O P R S Š
T U V Z Ž