Z

Zatrić Alija (1929-2009) je bio jedan od najpoznatijih hirurga u bivšoj Jugoslaviji. Tada je Novi  Pazar bio mala sredina pa je dr. Alija, poznat i kao Alica, svoje usavršavanje nastavio u inostranstvu. Specijalizirao je hirurgiju u Americi.

 

 

Zilkić Rifat: rođen 1962.  godine u Orašu,svi uspjesi novopazarske atletike vezani su za ime Rifata Zilkića, sportskog oca Darka Radomirovića, Edina Zukovića, Azre Eminović, Emira Koce, Teodore Simović, Selme Mustafić, Nenada Radanovića, Amele Terzić i plejade sadašnjih mladih šampiona koji osvajaju medalje gde god da se pojave. Pisati o Rifatu Zilkiću znači pisati o jugoslovenskoj atletici osamdesetih godina. Mnogo prostora bi nam trebalo da "prikažemo" sve uspjehe ovog vrsnog atletičara dugih staza i maratona. Njegove specijalnosti su bile trke na 5.000 i 10.000 metara. Još kao student Fakulteta za fizičko vaspitanje postao je juniorski prvak države u ovim disciplinama. Skoro sa svakog takmičenja Zilkić se vraćao sa jednom od medalja.

Nikada nije respektovao protivnike. Uvijek je trčao "svoju trku a svi su protivnici zazirali od ovog žilavog i čvrstog Novopazarca.

Na Sandžačkim igrama pojavio se u Višegradu 1983. godine. Bila je to 29-ta Sandžaklijada.   Rifat Zilkić, u trci na 1.500 metara imao je dva najjača protivnika. Bili su to Rušid Nurković iz Rožaja i Slavko Kuzmanović iz   Užica. Bila je to najuzbudljivija trka MOSI za sva vremena. Odlučivali su hiljaditi dijelovi sekunde. Ipak, Zilkić je bio prvi (3:58,5), drugo mjesto pripalo je Nurkoviću a treći je bio proslavljeni as Kuzmanović.

Na istim Igrama, u trci na 3.000 metara Kuzmanović se revanširao Zilkiću kome je pripala srebrna medalja.

Naredne godine Prijepolje je bilo domaćin 30. jubilarnih Igara. Na ovim Igrama Rifat Zilkić kiti se bronzanim medaljama, i u trci na 1.500 kao i na 3.000 metara. Na 1.500 metara Rušid Nurković iz Rožaja "ubija" zlato a Zoran Šibalić iz Užica srebro. Zoran Šibalić kiti se zlatom u trci na 3.000 metara a Marko Madžgal iz Mojkovca srebrom. Zilkić uzima bronzu a Slavno Kuznmanović je na četvrtom mjestu što je iznenađenje.

Pljevlja su 1985. godine domaćin 31. Sandžačkih igara. Igre je otvorio predsjednik Predsjedništva Crne Gore Branislav Šoškić. Odmah poslije svečanog otvaranja trka muškaraca na 1.500 metara. Rifat Zilkić trijumfuje nad Šibalićem i postavlja novi rekord Igara u ovoj disciplini sa vremenom od (3:35,6). Do tada rekord je držao Bajo Kontić iz Bijelog Polja postignut u Prijepolju 1974. godine. Zilkićev rekord je 4 sekunde bolji. Dva dana kasnije trka na 3.000 metara. Na Sportskom centru u Pljevljima oko 15.000 posmatrača. Ubitačna trka asova Zilkića, Kuzmanovića, Šibalića, Erovića i drugih. Zilkić trijumfuje (8:29,2). Drugo mjesto pripada Kuzmanoviću (8:29,3) a treći je Šibalić (8:35,6). Bile su to "Rifatove Igre".

Te godine, ali i narednih, Zilkić je na mnogim domaćim i stranim takmičenjima. Sa domaćih takmičenja ređaju se medalje iz Varaždina, Ćuprije, Maribora, Splita, Beograda...

Beograd je 1988. godine "uveo" svoj maraton. Na njemu učestvuje preko šesnaest hiljada Ijudi svih uzrasta. U najtežoj trci na 23 kilometra trijumfuje Rifat Zilkić čije ‘će ime ostati zapisano zlatnim slovima kao prvog beogradskog maratonca. Na ovom maratonu, prvo mjesto za rekreativce (10.000 m) zauzima još jedan Pešterac, bio je to Šefket Bilalović član AK "Sjenica" a njegov klupski drug Beka Šoljanin zauzima 26. mjesto dok Bekim Muftarević kao najmlađi senior (44 mjesto) stiče pravo takmičenja na Omladinskom šampi- onatu u Budimpešti. Brzonogi Zilkić se, posredstvom JAT-a (bio sponzor Maratona), te godine našao na Njujorškom maratonu. 

 

Zekavica Miodrag:  rođen je1922. godine u Ivanjičkom srezu u selu Erčegama. 

Bio je prvi predsednik Novopazarske opštine koja obuhvatala i sva sela bivšeg Deževskog sreza. Na samom početku njegovog predsedničkog mandata , koji je započeo 12. decembar 1959 do 3. juna 1963. ovaj kraj je zadesila velika suša, što se negativno odrazilo na sve grane poljoprivrede i elektroprivrede. U njegovom mandatu Skupština opštine osnovala je više novih ustanova i preduzeća. Preduzeće „Čistoća" formirano je 1960. godine, osnovana je Komunalna banka Novi Pazar, Zavod za zapošljavanje radnika i Zavod za zdravstvenu zaštitu. Turistički savez opštine oformljenje 1961. godine, a ubrzo je nikla i Modna konfekcija „Stanica Spasojević". Šumsko gazdinstvo „Rogozna" osnovano je 1962. godine, kao i Radna organizacija za održavanje, rekonstrukciju i izgradnju regionalnih i magistralnih puteva. Fabrika obuće „Ras" počela je sa radom 1. oktobra 1963. godine, a iste godine je osnovan i Zavod za urbanizam.

U ovom periodu izmenjeni su i nazivi nekih preduzeća. Tako je fabrika tekstilnih proizvoda dobila naziv Tekstilni kombinat „Raška", fabrika mermera dobila je naziv „Ukras" a Zemljoradnička zadruga „Vojin Popović". Celokupno poljoprivredno zemljište opštinskog fonda preneto je na Zadrugu.

U Novom Pazaru i Deževi završena je izgradnja magacina poljoprivrednih proizvoda; posebna pažnja posvećena je unapređenju voćarstva, ratarstva i stočarstva u ovom kraju; više se radilo na zdravstvenom prosvećivanju stanovništva, posebno na seoskom području; u celoj zemlji je 1961. godine urađen popis stanovništva. Širenje vodovodne mreže, izgradnja filtera za gradski vodovod i postepena izgradnja seoskih vodovoda bile su važne i koordinirane komunalne i zdravstvene akcije na području opštine.

Na svečanoj sednici SO-e 1962. godine doneta je odluka da se Josip Broz Tito proglasi za počasnog građanina Novog Pazara.

Po isteku predsedničkog mandata Miodrag Zekavica je bio generalni direktor TK „Raška". Po preseljenju za Beograd 1969. godine radio je u „Progresu", preduzeću za spoljnu trgovinu i bio njegov predstavnik u Sofiji do penzinisanja. 

U Beogradu se 2006. godine završio njegov radni i životni vek.

 

 

A B C Č Ć
D Đ E F
G H I J K
L LJ M N NJ
O P R S Š
T U V Z Ž