Razgovor sa Redžepom Nurovićem

Redžep Nurović je rođen 15. jula 1945. godine u Lukarima kod Novog Pazara.Školovao se u Novom Pazaru i Prištini.

Književnim radom bavi se od 1997. godine. Objavio je: "Šta bi mi Ostalo?" – poezija, Almanah, Podgotica; "Pendžeri" - kratka proza, El-kelimeh, Novi Pazar, 2002. godine; "Djed Fehim i šestoprsti Hrusto" - poezija za djecu, Almanah, Podgorica, 2004. godine; "Kamen" – izabrane priče, Librocompany, Kraljevo, 2008. godine; "Neću da mrem", Narodna biblioteka "Dositej Obradović", Novi Pazar, 2013. 

Knjiga "Kamen" prevedena je na slovenski jezik i objavljena u Ljubljani 2009. godine. Prevođen je i na engleski i francuski jezik.

Zastupljen je u više antologija i izbora ("Bijel behar", Alija Džogović; "Od zavičaja do tuđine", Ragip Sijarić; "Gospodari balansiranja",Almir Zalihić; "Kolo prijatelja", dr Milutin Đuričković; “Trajnik”, dr Risto Vasilevski; "Savremena bošnjačka pripovjetka" KC Skoplje). 

Nurović je učesnik mnogih književnih manifestacija, od kojih su neke međunarodnog karaktera (Međunarodni festival migracija i kultura, Luksemburg, 2011. godine).

Zastupljen je u školski program za nastavu bosanskog jezika u Republici Srbiji(III, IV i VI razred, kao i u čitanci za I razred srednjih škola). Nagrađivan je za rad u kulturi.