Šefka Begović-Ličina

Šefka Begović-Ličina je rođena 1949. god. u Bijelom Polju. Od svoje sedme godine živi u Novom Pazaru, gdje je po završetku Srednje i Više ekonomske škole, zasnovala svoju porodicu.

Ljubav prema peru gaji iz školskih dana, kada je kao učenica Osnovne i Srednje škole, na književnim takmičenjima za svoje literarne radove, osvajala prve nagrade. Po završetku svog radnog vijeka u “Dunav osiguranju” gdje je radila kao službenik i po završenoj misiji oko odgoja i školovanja svoje troje djece, počinje intenzivno da piše.  

U Sarajevu, gdje preko četrdeset godina živi njena porodica, 2008.god. objavljuje prvu knjigu “DUŠA U LEPTIRU” - Zbirka priča, zapisa i putopisa – recenzenti dr. profesor Džemaludin Latić, mgr. Mustafa Prljača, književnici Fehim Kajević i Safet Sijarić sa bratom Džavidom Begovićem, mgr. elektrotehnike iz Sarajeva 2012. god. izdaje SANDŽAČKI RJEČNIK, prvi u historiji Sandžaka sa 10.000 riječi, 3.000 fraza i 11.000 objašnjenja. 

NISKA OD MERDŽANA” je njeno treće djelo sa 24 sandžačke priče, inspirisane istinitim događajima, koje kao prilog ima 130 crnobijelih fotografija sandžačkih hanuma u sandžačkoj narodnoj nošnji. Četvrta knjiga “VRISAK KRVI” sa 24 ratne priče iz Bosne i Sandžaka, napisane po istinitim događajima, recenzenti dr profesor Džemaludin Latić i književnik Isnam Taljić. Roman “ BREZĐETKA” govori o sudbini pešterske i bihorske žene, recenzenti dr. prof. Sait Kačapor i književnik Safet Adrović-Vrbički.