Aladin Lukač

 ALADIN LUKAČ (1976-2003)

Rođen je Bijelom Polju, živeo u Novom Pazaru, gde je završio Gimnaziju.

Tri godine studirao medicinu (u Prištini i Beogradu), vrlo kratko i komunikacije i masovne medije na Internacionalnom Univerzitetu u Kuala Lumpuru (Malezija). Od 1999. bio je student Fakulteta kriminalističkih nauka na sarajevskom Univerzitetu gde je osnovao klub realnog aikidoa „Walter“. Osim aikidoa, bavio se rukometom, košarkom i šahom.

Kao maturant Gimnazije u Novom Pazaru objavio je zbirku stihova Suze čuvaju hromi ljudi. Zbirka je izdata u „Damadu“ 1994. Posthumno su objavljene tri zbirke poezije Aladina Lukača. U ediciji SENT štampana je knjiga Gitare morte u dva izdanja 2004. godine. Narodna biblioteka Dositej Obradović objavila je iste godine u dva izdanja zbirku U dnu kamena, a centar za kulturu Gradac iz Raške objavio je zbirku U suzi ugravirana tuga, takođe 2004.

Književnu nagradu Aladin Lukač ustanovili su Kulturni centar Novi Pazar i Ustanova za kulturu Sjenice u znak sećanja na lirsko traganje za smislom tragično preminulog mladog pesnika iz Novog Pazara, po kome je nagrada i dobila ime. Nagrada se dodeljuje od 2004. godine (za najbolju objavljenu knjigu stvaralaca koji nisu stariji od 27 godina) sa ciljem da se ona ustoliči kao tradicionalni kulturni događaj. Grad Novi Pazar je postao prepoznatljiv po ovoj nagradi, ne samo u nacionalnim okvirima već i šire, o čemu svedoči i činjenica da se na konkurs prijavljuju ne samo pisci iz Srbije, već i iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nagrada je ušla u kalendar književnih nagrada koje se dodeljuju u Republici Srbiji.