Avdo Ćeranić

Rođen je 1. maja 1951. godine u Zatonu (Kamine) kod Bijelog Polja, gdje je završio osnovnu školu. Srednju Umjetničku školu je završio u Peći 1971. godine.

Medicinski fakultet upisuje 1971/72. godine u Sarajevu. Na drugoj godini studija prelazi u Prištinu. Studije završava 1978. Kratko radi u Peći i iste godine odlazi u vojsku u SOŠ-u, u Beogradu. Kao vojnik konkuriše i biva primljen u Prištini, ali po odsluženju vojnog roka iz Prištine prelazi u Tutin, a nakon šest mjeseci kao lekar opšte medicine prelazi u Zdravstveni centar u Novom Pazaru.

1986. godine završava specijalizaciju opšte hirurgije u Beogradu i od tada radi kao hirurg do odlaska u penziju 2016. godine. U svom radu se afirmisao kao poznati hirurg u Srbiji i za to je nagrađen priznanjem „Sunčani sat“ od Kliničkog centra Srbije 2008. godine.

2002. godine dobija zvanje primarijus. Više puta boravi na usavršabanju, u Zagrebu 1990. godine na Hepatobilijarnoj hirurgiji na klinici „Dr Ozren Novosel“. 1991. na VMA iz oblasti ultrazvuka a 2003. godine u Senti za Laparskopsku hirurgiju i primenu biosintetskih materijala u hirurgiji. 2006. godine na Institutu za onkologiju u Beogradu za hirurgiju raka dojke posle čega vodi isti program.

U svom radu više puta je bio na rukovodećim mjestima od načelnika službe opšte medicine, upravnika opšte bolnice do generalnog direktora Zdravstvenog centra u dva mandata. Radio je mnoge i teške operacije. Ističe posebno tri uspješne operacije povrede srca.

Avdo Ćeranić se afirmisao i kao uspješan slikar sa osam samostalnih izložbi širom bivše Jugoslavije i mnogo kolektivnih gdje je i nagrađivan.

Odlaskom u penziju Ćeranić se odlučuje da se oproba i na književnom polju gdje svoj bogati emotivni i duhovni naboj želi da prikaže perom. Promoviše prvi roman „Sulejmin krug“ januara 2018. godine. „Ponor“ drugi roman takođe promoviše 2018. godine, a pred čitaoce izlazi njegov treći roman „Rulet“ koji promoviše 2019. godine. U pripremi mu je četvrti roman koji planira da izda krajem 2019. godine.

Živi sa porodicom i radi u svojoj privatnoj hirurškoj ordinaciji u Novom Pazaru. Šest mjeseci je radio na hirurgiji u državnoj bolnici u Bijelom Polju kao stručni saradnik.

U porodici: supruga mu je lekar, spec. medicine rada, jedna ćerka oftamolog – suprug joj je hirurg, druga ćerka lekar opšte prakse – suprug joj je lekar opšte prakse, sin inženjer informatike – supruga specijalista infektolog. U svom radu je napisao preko pedeset stručnih radova i jedan priručnik za lekare o porfiriji.

2006. godine pokreće i dalje uređuje stručnomedicinski časopis „Sanamed“.