O nama

Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru je institucija kulture od posebne društvene važnosti koja svoju delatnost obavlja prema standardima za javne biblioteke i svojim radom doprinosi društvenom, kulturnom i stučnom obrazovanju i unapređenju, razvijajući kulturne potrebe stanovništva.

Narodna biblioteka je osnovana u posleratnom periodu 1947. godine na inicijativu obrazovanih i naprednih ljudi tog vremena, koji su shvatili značaj biblioteke u sistemu narodnog prosvećivanja. Tokom svog postojanja i rada menjala je lokacije i nazive. Kao odeljenje opštine, 1957. godine menja naziv u Gradsku biblioteku ”Dositej Obradović”. Dvadeset godina je bila u sastavu Doma kulture gde je delovala kao jedinica udruženog rada pod imenom Narodna biblioteka ”Dositej Obradović”, a 1983. godine Skupština opštine Novi Pazar donosi odluku o njenom izdvajanju i osamostaljivanju. Danas, delatnost Biblioteke odvija se u zgradi bivšeg bioskopa ”Crvena zvezda”u Gradskom parku. Zgrada je adaptirana uz finansijsku pomoć Ministarstva za kulturu Republike Srbije i data je u trajno vlasništvo 1996. godine.

Stručni rad Biblioteke organizovan je kroz Dečje odeljenje, Odeljenje za odrasle, Naučno odeljenje sa čitaonicom za naučni rad, Odeljenje za razvoj i popularizaciju, Odeljenje za matične poslove, Odeljenje za obradu i periodiku, Zavičajno odeljenje, Odeljenje za stranu, staru i retku knjigu, Odeljenje za pravne i ekonomske poslove i Odeljenje za opšte poslove.

Raspolaže fondom od preko 55 000 knjiga. Uvođenjem savremene tehnologije i interneta biblioteka je prekinula sa tradicionalnim načinom rada i prešla na savremen način poslovanja. Primena automatizovane obrade omogućila je novopazarskoj biblioteci da postane sastavni deo jedinstvenog bibliotečko-informacionog sistema COBISS. Danas biblioteka ima on-line kataloge i elektronsku bazu podataka koja je dostupna svim korisnicima.

Radno vreme: 7:30 - 20:30 

Pauze: 9:30 - 10:00, 16:00 - 16:30