Sve do zvaničnog oformljenja Odjeljenja za informatičke poslove i digitalizaciju, 11. marta 2020. godine, poslovi ovog odjeljenja su u kontinuitetu obavljani kroz Odjeljenje za razvoj i popularizaciju, Odjeljenje za matične poslove i popularizaciju, kao i Zavičajno odjeljenje.

Tako se ovo odjeljenje, sa svoja tri radnika, u svom dosadašnjem radu može pohvaliti sa 109 digitalizovanih monografskih publikacija zavičajnih pisaca. 

1086 jedinica periodike organizovane su u sljedeće zavičajne zbirke.

Sva digitalizovana građa je dostupna na internet adresi https://digitalna.biblioteka-np.org. rs/, poddomenu glavne internet prezentacije https://biblioteka-np.org.rs/, koja je osmišljena i realizovana na Odjeljenju za informatičke poslove i digitalizaciju, gdje se ujedno redovno ažurira i optimizuje njen rad. 

Na ovom odjeljenju pripremljeno je za štampu i obogaćeno savremenin dizajnom preko 60 naslova u izdanju naše biblioteke.

Pored štampanih izdanja biblioteke, ovo odjeljenje brine i o prepoznatljivom vizuelnom grafičkom identitetu Narodne biblioteke „Dositej Obradović” koji se primjenjuje na različitim štampanim promotivnim materijalima (posteri i prateće pozivnice, različite vrste panoa potrebnih za najave događaja, natpisi i dr.) u cilju popularizacije različitih akcija biblioteke. Grafičko dizajniranje, montažu i postavljanje izložbi takođe realizuje ovo odjeljenje. 

Odjeljenje se takođe na vrlo profesionalan način bavi i snimanjem foto i video zapisa svih aktivnosti u biblioteci, njihovom obradom, objavljivanjem na internet prezentaciji i društvenim mrežama, arhiviranjem snimljenog materijala, pripremom i prosljeđivanjem potrebnih fotografija medijskim kućama. Odjeljenje prikuplja, obrađuje i arhivira još neobjavljene stare fotografije Novog Pazara, koje objavljujemo u rubrici „Novi Pazar nekad i sad” na našoj internet prezentaciji. Briga Odjeljenja je i organizovanje uspješnih i popularnih foto-konkursa. 

Vrijedna spomena je i mini video produkcija koja se za sada sastoji od 2 video serijala snimanih u saradnji sa Zavičajnim odjeljenjem pod nazivima „Intervju sa zavičajnim piscem” i „Sandžačka sevdalinka”. 

Pored gore navedenih, na Odjeljenju za informatičke poslove i digitalizaciju obavljaju se i sljedeće aktivnosti: 

  • redovno štampanje članskih kartica (oko 1200 godišnje); 
  • svakodnevno arhiviranje i prosljeđivanje press-clippinga E-mailom; 
  • instalacija, softverski servis i održavanje računara i ostalih IT uređaja u biblioteci; 
  • IT podrška ostalim odjeljenjima Biblioteke; 
  • godišnje planiranje nabavke i odlasci u nabavku IT opreme i potrošnog materijala, kao i pribavljanje ponuda za pomenute nabavke; 
  • pisanje projekata usko vezanih za Odjeljenje za informatičke poslove i digitalizaciju, ali i pomoć pri pisanju projekata drugim odjeljenjima; 
  • skeniranja, obrade, konvertovanja i objavljivanja administrativne dokumentacije na internet prezentaciji biblioteke.

 

Odjeljenje povremeno organizuje i radionice na kojima se djeca školskog uzrasta upoznaju sa osnovama rada na računaru i programiranja micro:bit računara.

Krajem 2020. godine, zbog već ranije isteklog ugovora sa Zaštitnikom građana, okončan je višegodišnji rad u posredovanju između građana i ove institucije.

 

Radno vreme: 7:30-15:30

Pauza: 9:30-10:00