Časopisi

 

 

Bošnjačka riječ  

Izdavač: Centar za bošnjačke studije

Link      

 

Univerzitetska misao - Časopis za nauku, kulturu i umjetnost

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru

Link      

 

SANAMED

SANAMED medical journal of doctors Novi Pazar is international, peer-reviewed medical journal founded in 2006. The journal publishes: original articles, case reports, literature reviews, articles on history of medicine, articles for practitioners, book reviews, and other medical information in the field of medicine, dentistry, pharmacology and pharmaceutical sciences. The journal is published both in electronic and print format, three times a year.

Editor-in -chief: prim dr Avdo Ćeranić

ISSN: 1452-662X   EISSN: 2217-8171

Link      

 

Islamska misao

Osnivač i izdavač: Fakultet za islamske studije, Novi Pazar

Glavni urednik: Doc.dr. Enver Gicić

Link      

 

Tem Journal

Published by:    UIKTEN - Association for Information Communication Technology Education and Science.

 

ISSN:  2217-8309 (Print)   ISSN:  2217-8333 (Online)

Link     

 

NOVI IZRAZ

Časopis “Izraz” izlazi od 1957. godine. Redakcija i štampa časopisa bili su tada povjereni sarajevskoj izdavačkoj kući Svjetlost. Osim njegova utemeljitelja, profesora Midhata Begića, u redakciji su, u različitim funkcijama, radili Husein Tahmiščić, Kasim Prohić, Luka Pavlović, Dževad Karahasan. Od momenta kada je njegovo izdavanje preuzeo PEN BiH, veoma uspješno su ga uređivali akademik Hanifa Kapidžić-Osmanagić, prof. dr. Dejan Đuričković i pisac i književni kritičar Željko Ivanković. U maju 2007. godine Novi Izraz je proslavio pedeset godina od svoga nastanka. Sljedeće godine bi trebalo proslaviti njegovu 60-godišnjicu. Na ovim prostorima to je veliki jubilej, rekao bih da bismo trebali proslaviti “tradiciju jedne institucije” koja je cjelinom svoga postojanja, objavljenim tekstovima, tematima i konsultiranim autorima, postala nezaobilazna vrednota bosanskohercegovačke kulture.

Link      

 

Pismo - Časopis za jezik i književnost  

Letter - Journal for Linguistics and Literary Studies

Publishing House: Bosansko filološko društvo

Subject(s): Language and Literature Studies

ISSN: 1512-9357

Link      

 

DIWAN, Časopis za kulturu  

Izdavač: JU Javna biblioteka "Alija Isaković", Gradačac 

Glavni urednik: Amir Brka

Link      

 

Časopis Sarajevske Sveske

Ideja časopisa Sarajevske sveske pojavila se na inicijativu grupe istaknutih intelektualaca i javnih aktivista iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Naime, grupa intelektualaca iz bivše Jugoslavije je 2001. godine došla na ideju o izdavanju nezavisnog regionalnog časopisa koji će služiti kao forum za dijalog i biti posrednik za doprinos pomirenju na Balkanu i promovisanje vrijednosti međusobne saradnje i razumijevanja. Ideja je predstavljena i prijateljima iz inostranstva: Martiju Ahtisariju, Karlu Biltu, Džoržu Sorošu i Alanu LeRoju koji su odmah snažno podržali ideju i dan danas nastavili da podržavaju ovaj projekat.Časopis je na početku imao dvostruku namjenu: prvo, da nanovo uspostavi prekinute komunikacije između raznih regionalnih i etničkih zajednica na Balkanu, a drugo, da se fokusira na stvaranje regionalnog javnog foruma koji će olakšati i doprinijeti procesu pomirenja u zemljama bivše Jugosavije.

Link      

 

AVLIJA, časopis za kulturu, književnost i društvene teme

Link      

 

Bošnjački časopis za kulturu i društvena pitanja BEHAR

Behar je prvi slavni bošnjački list tiskan latinicom u Sarajevu godine 1900., a izlazio je sve do 1911. godine. Prvim mu je urednikom bio Safvet-beg Bašagić, a vlasnik Ademaga Mešić. Objavljivao je tekstove “za zabavu i pouku”, izvorne i prijevodne književne priloge bosanske i islamske obojenosti. Beharov se sjaj nije dao integracijom pretopiti u bliske susjedne kulture, a niti preimenovati. Od 1992. godine izlazi zagrebački Behar ocijenjen “najboljim što su Bošnjaci dosad imali”. On je najbolji izraz povezanosti nacionalne manjine sa životnom sredinom, dijasporom u svijetu i matičnim narodom u Bosni i Hercegovini. U desetogodišnjem razdoblju (1992.-2002.) glavni i odgovorni urednik zagrebačkog izdanja bio je književnik dr. Ibrahim Kajan, a potom ga je zamijenio dr. Muhamed Ždralović koji je tu službu obnašao do ljeta 2006. godine.

Link      

 

Godišnjak Književno kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević"

Link      

 

KULTURNO-INFORMATIVNI LIST GLAS SANDŽAKA

Izdavač: KULTURNO SPORTSKO DRUŠTVO SANDŽAK U SLOVENIJI 

Link      

 

Bosnjačke novine

Link