Kategorija: Izdanja

Vladan Đokić – Tragovi prošlosti

Pomoću jedne pjesme i devetnaest priča, Vladan Đokić nas uvodi u jedan skoro bajkoviti i zaboravljeni svijet pun međusobnog razumijevanja i solidarnosti. Kroz njega pulsira život multietničke stare pazarske čaršije, a protagonisti jednostavnim jezikom i narodskim manirima svjedoče o vaktu u kome se skromno živjelo, ali sa puno pravih osjećanja i životnih radosti.

Kategorija: Izdanja

Ismet Rebronja – Etymologicon

Knjiga predstavlja veoma korisnu i bogatu riznicu riječi koje se tiču kako lokalnog područja, tako i prostora cijele bivše Jugoslavije. Posebna vrijednost ove publikacije izražena je u činjenici da se ona oslanja na brojne historijske potvrde i događaje zabilježene na lokalnim jezicima i dijalektima, ali isto tako i na mnogim drugim svjetskim jezicima.

Kategorija: Izdanja

Hivzo Gološ, Ahmed Bihorac, Mirsada Gološ - Kralj Stefan Uroš Prvi Nemanjić (1243-1276)

U ovoj monografiji su sakupljeni zanimljivi i raznorodni istorijski dokumenti, koji osvetljavaju i objašnjavaju tridesetogodišnju vladavinu kralja Uroša Prvog Nemanjića, sina kralja Stefana Prvovenčanog i oca kralja Milutina. Monografija sadrži mnoge istorijske podatke vezane za naše prostore, ali i mnoge informacije iz prošlosti najstarijeg kontinenta.

Kategorija: Izdanja

Stari majstori Jeni Pazara - Elijas Rebronja

Priča o starim zanatima u Novom Pazaru počinje daleke 1461. godine kada počinje formiranje i razvoj grada na ovim prostorima. S razvojem grada počinju da se razvijaju i prvi zanati na ovim prostorima.

Riječ zanat je arapskog porekla i u naš jezik je preuzeta od turske riječi sanat a preko arap. sana što u prijevodu znači majstorija ili vještina, a u Osmanskome carstvu zanat kojim se smiju baviti samo ljudi islamske vjere.

Po definiciji zanat je izučena proizvodna, prerađivačka, obrađivačka ili uslužna djelatnost, zanimanje, struka, zvanje, profesija (od zanata izvježban, vještina, umješnost, znanje, majstorija, imati zanat, izučiti zanat). U osnovi svakog zanata leži vještina obrade sirovina ili pružanja usluga. Zanati su uglavnom zasnovani na tradicionalnim znanjima i u svojoj proizvodnji i primjeni upotrebljavaju prirodne materijale...

Odlomak iz Uvoda