"Ples morima" – Nadija Rebronja

Nadija Rebronja je rođena 1982. u Novom Pazaru. Diplomirala je Turski jezik i književnost na Katedri za orijentalistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.

Student je magistarskih studija na Odsjeku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radi kako asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Pazaru. Poeziju, prozu, eseje, književne kritike, aforizme i prijevode poezije sa turskog, osmanlijskog i ruskog jezika, objavljivala je u časopisima Lipar, Sveske, Balkanski književni glasnik, Sent, Književne novine, Most, Život, Omnibus, Godišnjak BZK Preporod, Almanah. Njeni radovi su zastupljeni u Zborniku poezije i proze mladih sa prostora bivše Jugoslavije - Rukopisi 30.

Pesnička knjiga Nadije Rebronje Ples morima delo je lepih paradoksa: prva je, a nije početnička, jednostavna je i svedena u izrazu, a opet bogata melodijom i značenjima, naglašeno je ženska i ženstvena, a lišena svake koketerije i sentimentalnosti, utemeljena je u tradiciju, a opet suštinski moderna.

Ovo je, pre svega, poezija bogatih saglasja. Čak i tamo gde je naglašeno ljubavna, ona je, istovremeno, poezija složenog kulturnog identiteta, povezivanja Evrope i Azije, dalekih prostora Anadolije i zgusnute, zagonetne čamotinje planinskog sela. Hafiz i Gurbibaba, i Sinan Mimar i Junus Emre, i Nazim Hikmet i Koltrejn, i Majls Dejvis i Bili Holidej – lirski subjekat objedinjuje svetove uključujući različita sazvučja u svoju bogatu složenost.

Izvod iz recenzije prof. dr Ljiljane Pešikan-Ljuštanović

 

Knjiga “Ples morima” je drugo izdanje Narodne biblioteke “Dositej Obradović” u 2008. godini.