"Znanje je svetlost" - Dečji likovni konkurs

UVOD

2015. godine navršeno je tačno 1000 godina od prvih istraživanja u optici koja su danas dovela do otkrića optičkih komunikacija, osnove interneta

i zato je na 68. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2015. godina proglašena za Međunarodnu godinu svetlosti i svetlosnih tehnologija (International Year of Light and Light-based Technologies - IYL 2015). Unesko je ovim projektom imao za cilj popularizaciju optike kao nauke i optičkih tehnologija kako bi se što više mladih naučnika i istraživača zainteresovalo za ovu oblast, i ono što je važnije, podizanje svesti na globalnom nivou o tome kakav je uticaj svetlost imala na razvoj svih grana društva: od industrije, poljoprivrede, medicine, nauke pa sve do obrazovanja. Ideja ove globalne manifestacije je i ukazivanje značaja svetlosti i optičkih tehnologija na uticaj kvaliteta svakodnevnog života i na to koliko one mogu doprineti čistijoj i efikasnijoj budućnosti.

Upravo je ovo bila i inspiracija za temu 9. likovnog konkursa Dečijeg odeljenja Narodne biblioteke „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara. Likovni konkursi su već postala tradicija na Dečijem odeljenju Biblioteke. Iz godine u godinu smo se trudili da na različite načine promovišemo konkurs tako što se nismo zaustavljali samo na nagradama koje dodeljujemo na dan proglašenja pobednika već su nagrađeni radovi štampani na poleđini članskih karata i većina je uramljena i ulepšava zidove naše ustanove.Vrlo smo ponosni na odaziv omladine i smatramo da je sam konkurs odličan način da promovišemo našu ustanovu.

Tema poslednjeg likovnog konkursa je: Znanje je svetlost. Naša ideja je bila da se Biblioteka uključi u aktivnosti obeležavanja Međunarodne godine svetlosti i da na jedan kreativan način upoznamo naše mališane sa značajem svetlosti i svetlosnih tehnologija posebno u oblasti obrazovanja.

Naši drugari su na temu odgovorili sjajno. Na konkurs je pristiglo ukupno 342 rada iz svih osnovnih škola s područja našeg grada. Svi radovi su izloženi na panoima na Odeljenju i izložba je trajala dve nedelje. Posete su bile organizovane, nastavnici su dovodili svoja odeljenja a izložbu su pogledali i svi pojedinci koji su u to vreme dolazili da razmene knjige. Žiri je imao težak posao, trebalo je odabrati najkreativnije radove. Ni ovoga puta nisu se mogli zaustaviti na tri prvonagrađena.