Kategorije
Odeljenja za odrasle čitaoce Preporuke za čitanje

Preporuka odeljenja za odrasle čitaoce

Spread the love

Krila, najznačajniji roman Stanislava Krakova uslovno se može nazvati i istorijskim romanom, jer govori o Prvom svetskom ratu, Solunskom frontu… Bez otadžbinske epske patetike, bez „nacionalnog ushićenja i ponosa“.


Roman jegulje istovremeno je naučno-popularni roman i putopis. U njemu su izmešani misterija, legende, nauka, umetnost. Tema ovog dela može da se svede na tri ključne tačke: postanak jegulje, njen put na plodište i kraj njenog života. Na samom početku autor zapaža da je jegulja oduvek smatrana živim stvorom kome niko ne zna početak ni kraj, a završava ga pitanjem o sudbini jegulje.

Preporučila Mersiha Kardović


Ep o Gilgamešu je sumersko-akadsko delo o Gilgamešu, petom vladaru prve poslepotopske dinastije iz Uruka između 2700. i 2650. g. p. n. e. Ep o Gilgamešu je epska pesma iz Vavilona i nesumnjivo najstarije poznato književno delo. Priča sadrži niz legendi i pesama uključenih u duži akadski ep o heroju-kralju Gilgamešu od Uruka, vladaru iz trećeg milenijuma p. n. e. Nekoliko verzija je sačuvano, a najpotpunije je očuvano dvanaest glinenih ploča u biblioteci asirskog kralja Asurbanipala iz 7. veka p. n. e.


Drama Tri sestre podijeljena je u četiri čina. Mjesto radnje je neki ruski provincijski grad, gdje živi obitelj Prozorov: sestre Olga, Maša i Irina, te brat Andrej. Doselili su se iz Moskve prije jedanaest godina zbog prekomande njihovog oca generala. Sestre Prozorov nikad se nisu navikle na provinciju i dalje čeznu za Moskvom, koja u njihovim očima jedina pruža životne perspektive.

Preporučila Anisa Karaahmetović Fetahović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *