Kategorije
Odeljenja za odrasle čitaoce Preporuke za čitanje

Preporuka odeljenja za odrasle čitaoce

Spread the love

Lizistrata (grčki: Λυσιστράτη, atički: Λυσιστράτα, “Ona koja raspušta vojske”) jedna je od jedanaest sačuvanih drama koje je napisao znameniti starogrčki komediograf Aristofan. Originalno je izvedena u Ateni godine 411. pne., vjerojatno na Lenejskom festivalu. Radnja prati napore jedne žene da prekine za Aristofanove suvremenike još uvijek aktualni peloponeski rat. Lizistrata to pokušava učiniti tako što žene cijele Grčke nagovori da prestanu sa svojim muževima imati seksualne odnose te ih tako prisile da sklope mir, a što izaziva rat spolova.

Komad je izazvao veliku pažnju kasnijih generacija zbog svog prikaza odnosa spolova i seksualnosti uopće, odnosno skrivenih seksualnih aluzija i otvorene opscenosti svog teksta. Djelo je prvi put izvedeno 411. pne., iste godine kada i Ženska skupština u Tesmoforiji, još jedan Aristofanov komad koji se bavio odnosima spolova i seksualnošću. Smatra se da je jedna od inspiracija autora bio katastrofalni atenski poraz u sicilijskoj ekspediciji. Današnji kritičari i teoretičari često ovo djelo navode kao primjer iznošenja feminističkih i pacifističkih ideja u grčkoj književnosti.


Džordž Bernard Šo (engl. George Bernard Shaw; 26. jul 1856 — 2. novembar 1950), bio je irski dramski pisac, romansijer, esejista, novinar, književni, pozorišni, muzički kritičar, društveno angažovani intelektualac, čovek snažne, izdržljive prirode, neumorni radnik u svojoj oblasti kojom se bavio, pronicljivog, smelog duha, otvoren i iskreno ubeđen u ispravnost svojih stavova, kritičan do podsmeha i podsmešljiv do cinizma, koliko hvaljen toliko i napadan, uvek je bio spreman da traži uzroke pojava i da o tome izlaže – za govornicom ili u svojim tekstovima

Preporučila Anisa Karaahmetović Fetahović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *