Melidi Travančić uručena književna nagrada “Ismet Rebronja”

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović“ u Novom Pazaru sinoć je mladoj pjesnikinji iz Tešnja Melidi Travančić uručena književna nagrada “Ismet Rebronja“.
O njenoj nagrađenoj zbirci pjesama “Veo nad rijekom C” govorili su članovi žirija Petar Arbutina (Srbija), Sead Husić (Bosna i Hercegovina), i Kemal Musić (Crna Gora).

Iako se radi o novoustanovljenoj nagradi, o ovogodišnjem laureatu žiri je odlučivao na osnovu 72 pristigla rukopisa na konkurs, prenosi portal Free Media.

Predsjednik žirija Petar Arbutina kaže da ovoliki broj prijavljenih govori o tome koliko je ime Ismeta Rebronje važno u regionu, te da je ulilo povjerenje autorima.

Kazao je da je, to što ga je on lično poznavao, uticalo na način promišljanja tokom odlučivanja o najboljem rukopisu.

“Ja sam poznavao Rebronju i razmišljao sam kako bi on reagovao i šta bi on rekao na to što sam pročitao. Bilo je teško u odabiru, nisam očekivao da će biti ovoliko pristiglih naslova, posebno što je nagrada tek ustanovljena“, kaže Arbutina.

U užem izboru našlo se pet knjiga, od kojih je svaka, po kvalitetu, imala šansu da bude odabrana kao najbolja. Odluka o prvom laureatu za ovu nagradu na kraju je, ipak, bila jednoglasna.

“Bila je mrtva trka. Bilo kome da smo od tih pet autora dali nagradu ne bismo pogriješili. Možda taj osoben stepen iskrenosti da govori o kulturi koja bazično nije njena, u smislu teritorije pripadnosti, ili taj kultorološki kontekst koji podrazumijeva izvjesnu poetsku iskrenost jeste nešto što je ovu knjigu za nijansu učinilo drugačijom ili višom od ostalih“, pojašnjava Arbutina.

Laureatkinja Melida Travančić kaže da njoj kao pjesnikinji ova nagrada znači mnogo. Inspirisana Crnom Gorom, njena knjiga predstavlja zapravo poetski putopis o ovoj susjednoj zemlji.

“Nadahnuće za nastanak knjige dobila sam u Crnoj Gori. Nije stvar samo u tome šta sam vidjela na tim putovanjima, ovdje je po srijedi ono što sam ja osjećala u susretu sa tom zemljom, sa ljudima, sa mjestima kroz koja sam prolazila. Knjigu sam pisala u Bosni i Hercegovini, a nagradu za nju sam dobila u Srbiji. Na svojstven način njome su povezane ove tri zemlje, slično životu Ismeta Rebronja – on je rođen u Crnoj Gori, većinu svog života je proveo u Novom Pazaru, a bio je svakako vezan za Bosnu. Pored ove simbolike, osobno mi je važno i to što sam žena koja je dobila nagradu, jer 99 odsto žena pisaca bude u užem izboru, a ne dobiju nagradu”, kazala je Melida.

Kako je istakla ova nagrada će joj biti velika satisfakcija da naredni rukopisi budu mnogo bolji.

Rijeka u naslovu knjige “Veo nad rijekom C“, otkriva autorica, je rijeka Crnojevića, koja za nju predstavlja mitsko mjesto. U knjizi su važni motivi vela i vode, “jer nam voda daje život, voda je pokretač i pisanja i života, s druge strani mnogi okončaju život u vodi“.

Melida Travančić je rođena 1985. godine u Doboju. Studirala je u Tuzli. Doktor je humanističkih nauka u oblasti književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje i književnu kritiku.

Novopazarska biblioteka je ove godine ustonovila književnu nagradu “Ismet Rebronja“, koji je bio pjesnik, pripovjedač, romanopisac, esejista i novinar.

Dodjeljuje je autoru za najbolju knjigu poezije objavljenu u prethodnoj godini na bosanskom, srpskom, crnogorskom i hrvatskom jeziku.

Galerija slika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *