Otvorena letnja čitaonica

Letnja čitaonica otvorena je u gradskom parku. Narodna biblioteka ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru od ove godine svojim članovima nudi mogućnost da koriste i letnju čitaonicu na otvorenom. Osim što mogu da čitaju svoju ili posuđenu literaturu iz biblioteke, posetioci mogu dobiti i knjigu na poklon.

Diplomirani pravnik Mehmed-Alija Arifović u čitaonici na otvorenom priprema pravosudni ispit. Odgovara mu kaže, prirodni ambijent u kojem se, kako ističe bolje uči.

”Smatram da je dosta lepše učiti na otvorenom prostoru. U čitaonici na zatvorenom veći broj ljudi smanji koncentraciju kiseonika. Na prostoru kao što je ovaj u gradskom parku manje osećam umor”, kaže Arifović.

Ako samo pogledamo zgradu biblioteke, lokaciju, oktuženje i sam ambijent, nije teško razumeti nastanak ideje o otvaranju letnje čitaonice. Ona trenutno ima 16 mesta sa nekoliko poklon naslova. Otvorena je svakim danom, pa i vikendom.

”Novi Pazar ima najlepšu biblioteku. Postoje biblioteke koje su daleko bolje, tehnički opremljenije, ali ovakva, koja liči na zamak, ne postoji sigurno u svetu. U neposrednoj blizini imamo i gradski park koji je sigurno najlepši u celoj Srbiji. U skladu s tim mi mso odlučili da korisnicima pružimo još jednu uslugu, a to je ova čitaonica na otvorenom”, izjavio je direktor bibliotek Elijas Rebronja.

Osim čitaonice na otvorenom u toku je i osavremenjivanje one zatvorene, čitaonice unutar zgrade biblioteke. Uz podršku Ministarstva kulture obezbeđeno je 16 laptop računara za korisnike. Takođe, u planu je i pokretanje takozvanog biblio-busa.

Biblio bus će uskoro krenuti u obilazak udaljenih naselja kako bi knjiga bila dostupnija svim čitaocima, ma gde živeli – kaže Rebronja.

A već naredne nedelje biblioteka organizuje zavičajne noći. U okviru te manifestacije biće predstavljeno književno stvaralaštvo pet zavičajnih pisaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *