Britanska ambasada u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović” u Novom Pazaru predstavila Chevening stipendije

Britanska ambasada u Beogradu, predstavila je 28.9.2023. godine, u prostorijama Narodne biblioteke „Dositej Obradović” u Novom Pazaru Chevening stipendije za master studije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prezentaciji je u prepunoj sali, pored predstavnika britanske ambasade u Republici Srbiji prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Srbiji, njegova ekselencija Edvard Ferguson koji se na samom početku obratio prisutnima istakavši značaj ovakvog vida podrške mladim ljudima koji žele da usavrše svoje obrazovanje.
Ove godine je sedmoro mladih iz Srbije dobilo stipendiju za jednogodišnje master studije u Britaniji.
Ovaj prestižni program, koji finansira britansko Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodnog razvoja (Foreign, Development and Commonwealth Office), u okviru koga je ove godine poslato sedmoro stipendista iz Srbije na studije u Britaniji, stipendira jednogodišnje master studije na britanskim univerzitetima po izboru kandidata. Stipendija pokriva sve troškove studiranja – školarinu i potrebnu literaturu, putne i troškove britanske vize, a obezbeđena je i mjesečna nadoknada za ostale životne troškove.
Rok za prijave za Chevening stipendije za akademsku godinu 2024/25. je 7. novembar 2023. godine u 12 časova po britanskom vremenu.
Jedan od glavnih ciljeva Chevening programa, koji postoji već 40 godina, jeste podrška mladim liderima da dobiju vodeće uloge u budućem razvoju Srbije. Pored diploma osnovnih studija, kandidati moraju imati i najmanje dvije godine relevantnog radnog iskustva koje ne mora nužno biti iz radnog odnosa. Takođe, moraju biti državljani Republike Srbije, a starosna granica ne postoji.
Svi zainteresovani za ovaj vid stipendiranja detaljnije informacije mogu naći na www.chevening.org/serbia.
Direktor biblioteke Elijas Rebronja takođe je na početku govorio o važnosti ovakvog vida saradnje i podrške mladim talentima sa ovoga područja zahvalivši se Britanskoj ambasadi i ambasadoru Fergusonu na posjeti i svemu što na polju nauke i kulture čine u ovoj sredini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *