Promovisan roman „Deseta vrata pakla“, autora Rezaka Hukanovića

U prostorijama Narodne biblioteke „Dositej Obradović“, 31.10. 2023. godine, promovisan je roman „Deseta vrata pakla“, autora Rezaka Hukanovića.
Pred brojnom publikom, autor i promotor Hadžem Hajdarević, govorili su o prijedorskim logorima smrti, u kojma je i sam autor bio zatočen.
Rezak Hukanović je istakao da se radi o knjizi teškoj za čitanje, ali da je istina o prijedorskim logorima smrti njemu kao piscu i novinaru izuzetno bitna.


“Knjiga je teška za čitanje, a mnogo je teža bila za preživljavanje. Važna mi je istina i istina o prijedorskim logorima mi je bitna. Tri puta sam bio svjedok u Hagu, svjedočio protiv ubica. Čak i u knjizi pominjem imena i prezimena. Svi smo zadešeni 1992. godinom. Mi smo u Prijedoru prošli možda i najteže. Ja kažem da je Prijedor najviše stradao, uz poštovanje Srebrenice u kojoj je živote izgubilo preko 8.000 ljudi, ali ne samo Srebreničana, nego i Vlaseničana i ljudi iz drugih mjesta, dok je u Prijedoru ubijeno 4.100 Prijedorčana, samo građana Prijedora. Imam običaj kazati da je u Prijedoru mnogo izdajica rođeno, iako jedna pjesma kaže suprotno. Tamo gdje je bio približan omjer naroda, tu je bilo najgore. Prijedor je imao oko 44% Bošnjaka i 41% Srba, otprilike, i zato je ta 1992. godina bila pogubna za Bošnjake, pa i za Hrvate. Ja nisam mislio da ću završiti u logoru, a ono što je meni teško palo je što je i moj sin, tada 16-godišnjak, zajedno sa mnom doveden u logor. To je bila moja borba za spašavanje djeteta. I mnogo šta je bilo teško. Ja sam u Omarskoj i Manjači za šest mjeseci smršao 37 kilograma“, rekao je na promocioji Hukanović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *