Biblioteke Novog Pazara i Travnika poptisale sporazum o saradnji

Narodna biblioteka “Dositej Obradović” u Novom Pazaru i Gradska biblioteka Travnik danas su potpisale sporazum o saradnji, otvarajući novo poglavlje u vezi između ove dvije kulturne ustanove.

Ovaj sporazum ne označava samo formalni dokument, već i kruniše vjekovne veze između Novog Pazara i Travnika, predstavljajući temelj za jačanje kulturnih, historijskih i nacionalnih veza između bošnjačkog korpusa u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Dženan Kos, direktor biblioteke u Travniku, izrazio je svoj entuzijazam i optimizam u vezi sa budućim projektima, ističući da će se obe biblioteke truditi da povežu i razvijaju bibliotečku djelatnost, kao i da doprinesu kulturnom zbližavanju naroda njihovih gradova i država.

“Naše dvije biblioteke će raditi na povezivanju i razvoju bibliotečke djelatnosti, kao i na kulturnom zbližavanju naroda naših gradova i država”, istakao je Kos

Elijas Rebronja, direktor Narodne biblioteke “Dositej Obradović”, naglasio je da su ove veze vjekovne, a današnji sporazum predstavlja samo učvršćivanje i produbljivanje postojećih veza.

Saradnja između dvije biblioteke obuhvataće različite aktivnosti, uključujući promocije knjiga, predstavljanja izdavačke djelatnosti, a novopazarska biblioteka je ove godine uzela učešće na kulturnoj manifestaciji “Andrićevi dani 2023” koja se održava u Travniku. Očekuje se da će ova saradnja biti bogata i plodonosna, pokazujući da književnost i kultura ne poznaju granice.

Foto: Gradska biblioteka Travnik

Predstavnici obiju institucija su se složili da se veze moraju uspostaviti i ojačati na različitim nivoima. Dogovoreno je da će se zajednički raditi na razmjeni knjiga, organizovanju zajedničkih kulturnih događaja, kao i na programima razmjene zaposlenih i znanja kako bi se dodatno ojačala ova kulturna sinergija.

Kroz ovaj sporazum, dvije biblioteke ne samo da se povezuju, već grade mostove razumjevanja i zajedništva. Oni pokazuju da književnost i kultura nemaju granice i da mogu biti temelj za izgradnju trajnih veza među Bošnjacima u Sandžaku i Bosni.

Sinoć su u čitaonici Gradske biblioteke Travnik, u okviru kulturne manifestacije “Andrićevi dani 2023”, održane književne radionice u okviru kojih se razgovaralo o pitanju smisla/besmisla u književnosti.

O pitanju besmisla u književnosti govorili su Elijas Rebronja, autor monografije o Novom Pazaru “Bujrum u Novi Pazar” i “Etimološkog porijekla naziva pojedinih naseljenih mjesta u Novom Pazaru”, monografije “Stari majstori Jeni Pazara – stari zanati Novog Pazara” i “100 legendi i priča iz starog Pazara” te romana “Pjerova konzerva“ i Kemal Musić, crnogorski književnik, direktor JU “Ratkovićeve večeri poezije”. U prvom dijelu večeri predstavljena su i izdanja Narodne biblioteke “Dositej Obradović” iz Novog Pazara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *