Svečana dodela nagrada za konkurs “Priča iz mog zavičaja”

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” održano je svečano proglašenje pobednika i dodela nagrada učesnicima konkursa priča iz mog zavičaja. Na konkursu je pristiglo preko 90 radova od kojih su najbolji radovi proglašeni u tri kategorije. Autori su nagrađeni a svim učesnicima uručene su zahvalnice.

“Priča iz mog kraja” je tema bez starosnog ograničenja. Mogli su je pisati mlađi i stariji osnovci, srednjoškolci, studenti ali i odrasli. Najbolji su dobili nagrade i kažu da im ova nagrada mnogo znači.

“Ja inače mnogo volim da učestvujem. Nije mi prvi put da sam učestvovala ali mi je prvi put da sam osvojila neko mesto. Ja prosto volim pisanje zato što je to način izražavanja moje kreativnosti, ljubavi prema pisanju”, kazala je učenica treće godine SŠ Gimnazije i dobitnica treće nagrade u trećoj kategoriji Sara Novalić.

“ Ja sam poslala priču koju mi je moja baka ispričala. U toj priči glavna uloga je moja baka koja nije imala dovoljno para. Ona je sakupljala i kada je sakupila dovoljno kupila je haljinu da bi otišla na sabor”, ispričala je učenica drugog razreda OŠ “Dositej Obradović” i ujedno dobitnica treće nagrade u prvoj kategoriji Vanja Radulović.

“Ja sam osvojila drugo mesto, a moja priča se zove “Srednja pitica”. u mojoj priči se radi Ko tome kako je sada i nula postala broj. Riječ od četiri slova koja i te kako ima značenje. Ja sam od petog razreda učestvovala i uvek sam dobijala zahvalnice, koje i dan danas čuvam. Prošle godine sam osvojila prvo mesto a ove godine drugo”, kazala je učenica druge godine SŠ Gimnazije i dobitnica druge nagrade u trećoj kategoriji Sara Suljović.

“Ovo je moje prvo učešće na ovakvom takmičenju i osvojila sam prvo mesto. Ova nagrada mi mnogo znači zato što volim da pišem i da čitam knjige”, rekla je učenica petog razreda OŠ “Bratstvo” i dobitnica prve nagrade u drugoj kategotiji Berina Međedović.

“Više od 90 radova prijavilo se ove godine na konkursu Zavičajnog odeljenja biblioteke. Odluka žirija nije bila jednostavna, ali jeste vrlo usaglašena kazala je predsednica žirija dr Fatima Karišik Krištorac.

“I ove godine kao i prethodne mi članovi žirija nismo znali koga ocenjujemo svaki rad je imao svoju šifru, tako da smo i mi tek danas saznali o kome se zapravo radi odnosno ko je autor toga rada. Posebno želim da naglasim, odnosno da pohvalim našu omladinu koja se toliko zalaže, radi, piše. Prosto to je jedan veliki uspeh za naš grad, jer znamo da se jedino pisanom rečju mogu sačuvati običaj, tradicija i bogata istorija našeg bošnjačkog naroda” istakla Karišik Kriještorac.

Ovakav literarni konkurs Zavičajno odeljenje biblioteke organizuje već devet godina. Cilj je da se prvenstveno mladi u Novom Pazaru podstaknu na pisanje u domenu zavičajnog književnog stvaralaštva.

Bibliotekarka Azra Biševac podsetila je da je prošle godine štampan Zbornik najboljih radova. Ona je najavila je da će i ove godine to biti slučaj.

“Učesnici su bili iz tri kategorije. Prva kategorija deca od prvog do četvrtog, druga kategorija su deca od petog do osmog i treća kategorija su odrasli. Praksa biblioteke je postala da se posle svakog održanog konkursa štampa Zbornik radova sa pobjedničkim i radovima koji nisu mogli da budu pobjednički ali su pohvaljeni od strane žirija. Zbornik sa ovim temama štampaće se u 2024. godini”, rekla je za RTV Novi Pazar Biševac.

Svi učesnici ovogodišnjeg literarnog konkursa dobili su zahvalnice.

Dobitnici svih nagrada po kategorijama su:

Pobednici prve kategorije I – IV razreda

I MESTO: Neira Ibrahimović , III razred OŠ “Desanka Maksimović”

II MESTO: Uma Nicević , I razred OŠ “J.J. ZMAJ”

II MESTO: Hulija Murić, IV razred OŠ “H.B.Z. Alnahjan

III MESTO: Džana Vatić, IV razred OŠ “J.J. ZMAJ”

III MESTO: Asija Berović, IV razred OŠ “Stefan Nemanja”

III MESTO: Vanja Radulović, II razred OŠ “Dositej Obradović”

 

Pobednici druge kategorije V-VII razreda

I MESTO: Berina Međedović, V razred OŠ “Bratstvo”

II MESTO: Merjem Došljak, VII razred OŠ “R. B. Tršo”

II MESTO: Aleksa Filipović, OŠ “R. B. Tršo ”

III MESTO: Kadira Hadrović, VII razred OŠ “R. B. Tršo”

III MESTO: Esma Dervišhalitović, OŠ “J.J. ZMAJ”

Pobednici treće kategorije – odrasli

I MESTO:Nikica Banić, Inđija

II MESTO: Selma Jašarević, SŠ “Gimnazija”

II MESTO:Sara Suljović, SŠ “Gimnazija”

III MESTO: Marijana Šiljković

III MESTO: Sara Novalić, SŠ “Gimnazija”

A.A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *